Colombiaanse regering en Farc bereiken akkoord over kindsoldaten

Kinderen die bij de Colombiaanse rebellenbeweging Farc zitten, zullen binnenkort de guerrillakampen in de jungle kunnen verlaten. Daarover zijn onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de Farc het eens geworden bij de vredesgesprekken in Cuba. De vrijgelaten kinderen worden verenigd met hun familie en zullen naar school gaan.

"We hebben een historische overeenkomst bereikt om kinderen uit de oorlog te halen", zo schreef de Colombiaanse president Juan Manuel Santos op Twitter. De onderhandelaars kwamen overeen dat Farc-leden onder de 14 jaar ongestraft zullen blijven en dat leden van 14 tot 18 jaar zullen worden vrijgesproken van de beschuldigingen. In december bereikten de partijen ook een akkoord over herstelbetalingen aan de slachtoffers.

Farc is de grootste en oudste guerrillabeweging in Latijns-Amerika, en controleerde ooit grote delen van Colombia. Door de jaren heen raakte de beweging verzwakt, maar de organisatie is nog steeds actief in 24 van de 32 Colombiaanse provincies met zo'n 8.000 strijders. Jarenlang heeft de Farc kinderen ontvoerd en gedwongen om te vechten tegen de Colombiaanse regering. Sinds eind 2012 onderhandelen beide partijen over de beëindiging van de burgeroorlog. Die is al meer dan 50 jaar bezig, en kostte het leven aan meer dan 200.000 mensen.

Ook grootste cocaïnevangst ooit in Colombia

Nog nieuws uit Colombia: in het noorden van het land hebben veiligheidstroepen minstens 8 ton cocaïne in beslag genomen. Dat deelde het Colombiaanse leger gisteren mee. President Juan Manuel Santos sprak over de grootste drugsvangst ooit in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. Volgens de krant El Tiempo, die zich baseert op de autoriteiten, werd de drugs ontdekt in het departement Antioquia. Waarschijnlijk is de drugs van de criminele organisatie Los Urabenos, die als de machtigste bende van het land wordt beschouwd en voornamelijk voormalige strijders van de rechtse paramilitairen rekruteert.