Ex-premier Australië zalft Oekraïne én slaat Rusland

Als de overwinning van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival het moreel in het land kan opkrikken na jaren van Russische agressie, dan moet Australië berusten in de tweede plaats. Zo reageert de voormalige Australische premier Tony Abbott op de uitslag van de liedjeswedstrijd.

Het is een bittere pil voor veel Australische fans van het Songfestival: hoewel hun kandidaat Dami Im na de bekendmaking van de punten van de jury's met een straatlengte voorsprong aan de leiding lag, haalde Jamala van Oekraïne haar uiteindelijk toch nog in dankzij de punten van de televoting.

Tony Abbott, die tot voor kort premier van Australië was, gunt Oekraïne de overwinning. Tegelijk haalt hij fors uit naar Rusland en de Russische president Vladimir Poetin. "Ik heb veel goodwill voor Oekraïne", vertelt hij aan Sky News. "Ik denk dat het land de voorbije decennia sterk heeft geleden en ik denk dat het op dit moment nog steeds lijdt onder de daden van een pestkop."

"Als de overwinning van Oekraïne het moreel in het land kan opkrikken, dan moet Australië berusten in de tweede plaats", ze besluit hij.

Het is lang niet de eerste keer dat Abbott zijn pijlen op Poetin richt. Ook na de crash van vlucht MH17 wees hij met een beschuldigende vinger naar Rusland en de rol die het land in de tragedie heeft gespeeld.