Opera Vlaanderen wint International Opera Awards voor solisten

Opera Vlaanderen heeft bijna alle International Opera Awards 2016 gewonnen voor zangprestaties. Asmik Grigorian, Ann Hallenberg en Gregory Kunde mochten ieder met een prijs naar huis. Kunde werd uitgeroepen tot Male Singer of the Year.
Een beeld uit "La juive"

Bij de International Opera Awards - ofwel de "Toscars" - worden operahuizen en artiesten genomineerd voor hun artistieke prestaties van het voorbije jaar. De awards werden gisteren uitgereikt tijdens een gala in The Savoy Theatre in Londen. Dit jaar vielen vooral de solisten van Opera Vlaanderen in de prijzen.

De eerste winnares die een award kon verzilveren was Asmik Grigorian. Zij won in de categorie Young Female Singer. De Litouwse sopraan maakte haar debuut bij Opera Vlaanderen als "Judith/De Burcht van Hertog Blauwbaard" en vorig seizoen kroop ze in de huid van Rachel in "La juive". Ook Anne Hallenberg ontving een International Opera Award voor haar cd "Agrippina".

De grote winnaar van de avond was tenor Gregory Kunde, die zich voortaan de Male Singer of the Year mag noemen. Kunde vertolkte bij Opera Vlaanderen de titelrol in "Otello" van Rossini, onder de muzikale leiding van Alberto Zedda.

Niet de eerste keer

Opera Vlaanderen was ook genomineerd voor de Best Chorus Award, maar kon deze niet verzilveren. "Uiteraard is het jammer dat we de prijs niet hebben gekregen", zegt intendant van de Vlaamse opera Aviel Cahn. "Het was het tweede jaar op rij dat het Koor van Opera Vlaanderen genomineerd werd. Wat de International Opera Awards duidelijk maken is dat het speelveld van de opera gaat van New York tot Beijing. Een zilveren medaille is dus zeer mooi. Het toont dat Opera Vlaanderen in de Champions League speelt en dit met onze beperkte middelen."

Opera Vlaanderen was ook nog genomineerd in de categorie beste nieuwe productie met "La juive", maar deze prijs ging uiteindelijk naar Theater an der Wien.

In 2014 viel Opera Vlaanderen al eens in de prijzen op de International Opera Awards, met "Parsifal". Opera Vlaanderen werd in het verleden ook al twee keer genomineerd als Best Opera Company.