Straks ook India, China of Zuid-Korea op het Songfestival?

De kans bestaat dat over enkele jaren behalve Australië ook andere landen uit Azië en Oceanië aan het Eurovisiesongfestival deelnemen. Dat zegt Michael Ebeid van de Australische openbare omroep SBS en bevestigt Jean Philip De Tender van de EBU aan deredactie.be.
Dit jaar vertegenwoordigde Dami Im Australië op het Songfestival.

Twee keer heeft Australië nu aan het Songfestival deelgenomen. Vorig jaar kreeg het land een zogenoemde wildcard en eindigde het op een vijfde plaats. Dit jaar mocht het opnieuw het podium op en versierde het zelfs een tweede plaats.

Deze puike resultaten doen het land down under dromen van meer. Concreet denkt de Australische openbare omroep SBS aan Eurovision Asia, een spin-off van de Europese liedjeswedstrijd waarbij Aziatische landen het tegen elkaar opnemen. De winnaar zou dan een ticket krijgen voor het eigenlijke Songfestival in Europa.

"We voeren gesprekken met de grootste omroepen van India, China en Zuid-Korea over Eurovision Asia", vertelt managing director Michael Ebeid aan The Sydney Morning Herald. "Zij hebben al een grote interesse getoond. Nu het Songfestival achter de rug is, kunnen we onze energie in de ontwikkeling van het concept stoppen. Uiteraard gaan we voor hetzelfde format als dat van het Songfestival, met dezelfde stemmechanismes."

"Songfestival zal altijd in Europa plaatsvinden"

"Het klopt dat Australië in opdracht van de European Broadcasting Union verkennende gesprekken met verschillende Aziatische landen voert", bevestigt Jean Philip De Tender het nieuws. Hij is de directeur Media bij de EBU.

"Dit past perfect binnen de geest en de traditie van het Songfestival. Het is altijd al een apolitiek evenement geweest met een bijzonder open cultuur. Voorwaarde is wel dat nieuwkomers een sterke band met Europa en de EBU hebben. Met Australië is dat duidelijk het geval." De Tender benadrukt wel dat de plannen voor Eurovision Asia nog in het beginstadium zitten.

Kan het Eurovisiesongfestival op termijn nog de "euro" in zijn naam behouden? "Jazeker. Het Songfestival zal altijd op Europese bodem plaatsvinden. Zelfs al had Australië de wedstrijd dit jaar gewonnen, dan nog had het land op zoek moeten gaan naar een Europese partner om het Songfestival te organiseren."

Een derde keer Australië?

Los van de plannen voor Eurovision Asia zegt Ebeid in The Sydney Morning Herald voorts dat de onderhandelingen tussen SBS en de EBU over een derde deelname van Australië aan het Songfestival volgend jaar in een finale fase zitten.

"Het zijn de leiders van de Europese omroepen die beslissen over een nieuwe deelname van Australië", zegt De Tender op zijn beurt. "Maar ik kan me niet inbeelden dat ze bezwaar zouden hebben. Australië is nu een lid van de EBU-familie. Eens een lid, altijd een lid."