Vlaams cultuurproject zet Rubens, Bruegel en Van Eyck centraal

Vlaanderen zet vanaf 2018 drie jaar lang de Vlaamse meesters centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Rubens, Bruegel en Van Eyck, maar ook andere schilders en kunstvormen komen ruim aan bod. De Vlaamse ministers van Toerisme en Cultuur, Ben Weyts (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD), brachten vandaag een kort bezoek aan Londen om het project te promoten en te pleiten voor samenwerkingen.

Na de grootschalige herdenkingsplechtigheden rond WOI wil Vlaanderen in 2018, 2019 en 2020 vol inzetten op kunst van de bekendste Vlaamse meesters. "De Vlaamse meesters dwingen al sinds de Middeleeuwen internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Zij zwermden over de wereld uit en waren toen de beste ambassadeurs van de Vlaamse cultuur en dat zijn ze vandaag nog steeds", luidt de redenering.

Open trekken naar andere kunstvormen

Het uitgangspunt van het project rond de Vlaamse meesters ligt bij de schilderkunst en het oeuvre van de schilders uit de 15de, 16de en 17de eeuw. De focus zal vooral liggen op de meesters die het meest bekend zijn in het buitenland, zoals Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en van Van Eyck. Bedoeling is om het project zo veel mogelijk open te trekken naar andere kunstvormen en kunstenaars. Het project zal bezoekers ook trakteren op hedendaagse kunst, strips en gastronomie.

Weyts en Gatz hielden in Londen onder andere halt in de National Gallery, waar naast enkele werken van Bruegel en Van Eyck ook dertig schilderijen van Rubens hangen. Vervolgens ging ze naar het Trinity House voor een lunch met vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen, om er te praten over mogelijke samenwerkingen.

Onderzoek naar "meest bekende Vlaamse meester"

Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen in 17 landen, blijkt dat Pieter Paul Rubens de bekendste Vlaamse meester is. Meer dan tien procent van de ondervraagde Russen, Duitsers en Spanjaarden omschrijft hem als één van de vijf belangrijkste Europese schilders. In onze buurlanden (met uitzondering van Groot-Brittannië), Spanje en Italië is meer dan de helft vertrouwd met zijn naam en in Rusland is dat zelfs drie op vier.

Pieter Bruegel de Oude is dan weer het best gekend in Nederland, Oostenrijk en Rusland. Jan Van Eyck scoort vooral hoog in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Daartegenover staat dat het in Zwitserland, Noorwegen en Zweden eerder slecht gesteld is met de kennis van de Vlaamse meesters.

In Groot-Brittannië is het opnieuw Rubens die de grootste naamsbekendheid geniet: 20 à 25 procent van de Britten heeft al wel eens gehoord van Jan Van Eyck en Antoon Van Dyck, en 12 procent is bekend met Bruegel.

Meest gelezen