69 doden bij serie bomaanslagen in Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad heeft weer een bloedige dag achter de rug. Er zijn drie zware bomaanslagen gepleegd, waarvan er minstens een opgeëist is door de terreurgroep IS. De aanslagen waren telkens gericht tegen markten in sjiitische wijken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Naarmate de terreurgroep IS op het slagveld achteruit wordt gedrukt, slaat de groep alsmaar meer toe met bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De voorbije weken zijn daarbij al meer dan 200 doden gevallen, vooral sjiitische inwoners van de stad.

Vanochtend werd er een dubbele bomaanslag uitgevoerd op een markt in de sjiitische wijk Sha'ab in het noorden van Bagdad. Een bom ging af op straat net buiten de door muren afgegrensde markt. Kort daarop heeft een zelfmoordterrorist zich in de buurt opgeblazen. Bij die aanslagen zijn zeker 34 doden en 75 gewonden gevallen.

Kort nadien ontplofte een autobom op een grote markt in de naburige sjiitische wijk Sadr City. Daar zouden 27 mensen gedood zijn. Sadr City is een van de grootste sjiitische wijken in het noordoosten van Bagdad. De voorbije weken zijn er al tientallen doden gevallen bij andere aanslagen.

In al-Dawra in het zuiden van Bagdad zijn er dan weer acht doden gevallen bij een andere aanslag op een fruit- en groentemarkt. Ook al-Dawra is een sjiitische buurt.

De aanslag in Sha'ab is alleszins opgeëist door de soennitische terreurgroep IS. Die beschouwt sjiieten als "afvalligen van de islam" die "gedood moeten worden".

De aanslagen blijven niet beperkt tot markten. Enkele dagen geleden hebben IS-terroristen een aanslag uitgevoerd op een aardgasopslagplaats ten noorden van Bagdad. Daarbij is grote schade aangericht en zijn twaalf mensen gedood.