"Dit is geen sociale actie, maar puur vandalisme"

Vanuit politieke hoek komen er verontwaardigde reacties op de bestorming van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) door boze militanten van de cipiersvakbonden.

Alle partijen -meerderheid en oppositie- veroordelen de bestorming van het kabinet. "Vernielingen en geweld kunnen absoluut niet", schrijft SP.A-voorzitter John Crombez. CD&V-voorzitter Wouter Beke merkt op dat Koen Geens "de man van de dialoog is". "Vreemde manier van waarderen", zegt hij. "Geen sociale actie, maar puur vandalisme", is het oordeel van Stefaan Van Hecke (Groen).

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit vraagt zich af hoe er na deze actie nog zinvol kan worden overlegd. Haar partijgenote Karolien Grosemans vermeldt de PS in een tweet. "Iets om fier op te zijn?", vraagt ze. Annick De Ridder, eveneens N-VA, wil dat de schade verhaald wordt op de vakbonden.

N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt op Twitter zijn steun uit voor de hervormingen van Koen Geens. Hij heeft het ook over een "politieke PS-staking". "Enkel aan de onderhandelingstafel kunnen resultaten geboekt worden", zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters.