"We hangen geen regenboogvlag, want seksualiteit is privé"

Bever, Drogenbos, Kortenberg, Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem weigeren vandaag de regenboogvlag uit te hangen naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie. Ze vinden het ongepast of hangen nooit vlaggen uit. In 314 andere gemeenten in Vlaanderen en Brussel is de vlag wel te zien.
archieffoto

"We betreuren dat er gemeenten zijn die weigeren de regenboogvlag uit te hangen", zei Jeroen Borghs, woordvoerder van Çavaria. "Het zijn bovendien exact dezelfde gemeenten als vorig jaar die weigeren."

"Seksualiteit behoort tot het privéleven", zei Frédéric Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem. "Het is niet de taak van de gemeente om dit te promoten."

Neutraliteit behouden

In de gemeenteraad van Drogenbos besliste een nipte meerderheid (8 ja-stemmen tegen 7 neen-stemmen) om de regenboogvlag niet uit te hangen aan het gemeentehuis. "De gemeente wil de neutraliteit behouden", zei Lobke Dubois, bestuurssecretaris van de gemeente Drogenbos.

Nooit vlaggen

"De reden waarom wij niet meedoen is eenvoudig", zei Chris Taes, burgemeester van Kortenberg. "Wij hangen voor geen enkele activiteit van een nationale of internationale dag een vlag uit."

Veerle De Brael, gemeentesecretaris van Linkebeek, gaf een gelijkaardige uitleg. "We zijn geen voorstander van vlaggen uithangen, omdat we dat anders elke dag voor een andere actie moeten doen", zei De Brael.

Geen commentaar

"Het schepencollege is geen voorstander van het uithangen van vlaggen andere dan territoriale vlaggen", zei Myriam Vernimmen, medewerkster bij de gemeente Kraainem. "We willen geen precedent scheppen."

Ann Sevenoo, gemeentesecretaris van Bever, wenste niet te reageren en burgemeester Luc Deneyer was niet bereikbaar voor commentaar.

Tom De Cock: "Het gebied van de Verlichting is heel klein"