Belastinginspectie haalt 10 keer meer op in Vlaanderen dan in Wallonië

De BBI, de Bijzondere Belastinginspectie, haalt in in Vlaanderen tien keer meer geld op in de strijd tegen de belastingfraude dan in Wallonië. Dat schrijven De Tijd en Knack.be op basis van cijfers van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Uit die cijfers blijkt ook dat de BBI dit jaar afstevent op een recordopbrengst.

In 2015 haalde de BBI in totaal 220,2 miljoen op in de strijd tegen de fiscale fraude. Er waren wel grote regionale verschillen bij de inning.

De twee Vlaamse BBI-directies, Gent en Antwerpen, waren samen goed voor 61 procent van de belastingen die de BBI int. De Brusselse BBI-directie was verantwoordelijk voor 19,7 procent van het totale bedrag. De Waalse BBI-directie haalde slechts 5,6 procent binnen. De rest kwam van de nationale directie van de BBI, die onder meer de fraude met btw-carrousels aanpakt.

In 2014 scoorde de Waalse BBI-directie beter. Ze haalde toen 43,8 miljoen euro binnen op een totaal van 241 miljoen, goed voor 18 procent. Het jaar daarvoor, in 2013, was de Naamse afdeling slechts goed voor 2,5 procent van het totaalbedrag.

"Resultaat is al jaren ondermaats"

'Het resultaat van de volledige BBI is al jaren ondermaats", zegt Karel Anthonissen, de topman van de BBI in Gent, in De Tijd. "Dat de directie in Gent in het geheel nog de betere is, geeft alleen persoonlijke voldoening. We zouden de fraude veel beter kunnen aanpakken. Om de druk op te drijven kunnen we bewarend beslag laten leggen of kunnen we ons assertief opstellen als burgerlijke partij, maar dat laatste doen ze bijna nooit in Brussel of Wallonië."

2016 wordt recordjaar

In de eerste vier maanden van 2016 heeft de BBI al 228 miljoen euro binnengehaald. Dat is meer dan de 220,2 miljoen die in 2015 werd opgehaald, weliswaar een weinig succesvol jaar. Volgens Van Overtveldt is de stijging te danken aan de uitbouw en de verjonging van het personeelsbestand. Hij zegt dat ook dat de grootschalige fraude steeds meer bij de wortel aangepakt.

"Ik heb de voorbije weken politici uit de oppositie horen roepen dat de strijd tegen fiscale fraude geen prioriteit is voor deze regering. Wel, de cijfers spreken dat dus tegen", stelt Van Overtveldt. "We hebben fors geïnvesteerd in de strijd tegen fiscale fraude en in de BBI." De minister laat ook weten dat in de volgende maanden de nieuwe maatregelen in werking treden die genomen werden na de Panama Papers.

Belastingambtenaren gehoord door commissie

Vandaag zijn negen hoge belastingambtenaren uitgenodigd door de Kamercommissie over de Panama Papers, onder wie BBI-topman Frank Philipsen en Philippe Jacquij, de topman van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit.