Betogingen en verkeershinder leggen Frankrijk lam

In verschillende Franse steden is massaal betoogd tegen de plannen van de regering om de arbeidsmarkt te liberaliseren. President Hollande is vastbesloten om geen toegevingen te doen.
AFP or licensors

De voorbije twee maanden waren er al vijf nationale stakingen tegen de plannen van de regering, maar deze week vormt een hoogtepunt. Zeven vakbonden hebben opgeroepen om te betogen en te staken tegen de nieuwe arbeidswet die het parlement en de regerende PS diep verdeelt. Omdat de regering vreesde geen meerderheid in het parlement te vinden voor de wet, gebruikte ze een achterpoortje  om de maatregelen eenzijdig per decreet in te voeren.

Dat was olie op het vuur voor de manifestanten die vandaag massaal op straat zijn gekomen. Truckers hebben blokkades opgeworpen op de wegen rond Marseille, Nantes en Le Mans. "Ons doel is om het verkeer te verlammen en de economie te blokkeren", zei een vakbondsleider. Door een staking bij de raffinaderijen is de productie daar volledig stilgevallen.

Langdurige en/of herhaaldelijke acties zijn ook aangekondigd in de distributiesector, in de havens, op de luchthavens en bij het openbaar vervoer. De politievakbonden voeren morgen actie in Parijs tegen het toenemende geweld tegen politie- en veiligheidsmensen.

"Geen toegevingen"

President François Hollande heeft op de radiozender Europe 1 nog eens herhaald dat de nieuwe arbeidswet nodig is om de economie aan te zwengelen en meer banen te creëren. Hij is dan ook niet van plan om toegevingen te doen.

"Te veel regeringen hebben in het verleden toegegeven, waardoor de omstandigheden gecreëerd zijn die maken dat de pogingen van Frankrijk om de economie herop te starten en de werkloosheid terug te dringen, mislukt zijn", aldus Hollande.
 

Thalys-verkeer verstoord

De algemene stakingsacties hebben ook gevolgen voor het treinverkeer tussen Brussel en Parijs. Bij de Franse spoorwegen (SNCF) wordt gestaakt van dinsdagmiddag tot en met vrijdagochtend.

Alle Izy-treinen, de nieuwe lagekostentrein van Thalys, van dinsdagavond tot en met donderdagavond zijn geannuleerd. De Izy-passagiers kunnen uitzonderlijk gebruikmaken van een Thalys-trein, die zo dicht mogelijk aansluit bij het oorspronkelijke vertrekuur.

Bij Thalys zelf zijn een aantal treinen afgeschaft en het station van Rijsel wordt niet bediend. Ook bij TGV is er verstoord verkeer met vanaf morgen een aantel afgeschafte treinen. Thalys raadt reizigers aan regelmatig de website www.thalys.com te raadplegen om op de hoogte te blijven van de verkeerssituatie.