Binnenkijken in de gevangenis van Lantin: "Ware catastrofe"

Via Twitter heeft Waals Parlementslid Alain Onkelinx (PS) enkele foto's verspreid die hij in de gevangenis van Lantin heeft gemaakt. Ze schetsen een ontluisterend beeld van de omstandigheden waarin de gevangenen leven door de cipiersstaking die nu al drie weken duurt. "De situatie is catastrofaal", zegt hij.

"Vorige week donderdag heb ik met een collega-parlementslid de gevangenis van Lantin bezocht", vertelt Onkelinx aan deredactie.be. "Eigenlijk was het de bedoeling de vakbondsvertegenwoordigers te spreken, maar ook de gevangenisdirecteur heeft ons ontvangen. Hij heeft ons gebrieft en nodigde ons vervolgens uit een blik te werpen op het interieur van de gevangenis."

Vooral in de afdeling waar gevangenen in voorlopige hechtenis zitten opgesloten, is de situatie hallucinant. Het gebouw gaat binnenkort tegen de vlakte, maar nog steeds huisvest het gedetineerden. "Ik heb verschillende gevangenen gesproken", zegt Onkelinx. "De situatie is onhoudbaar, zowel voor hen als voor de cipiers."

Eén gevangene heeft uit wanhoop zelfs brandgesticht in zijn cel. "Het brandalarm werkt al lang niet meer", klaagt Onkelinx aan.