Böhmermann mag delen van "lastergedicht" niet herhalen

De Duitse cabaretier en tv-presentator Jan Böhmermann mag een groot deel van zijn gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet herhalen. Dat heeft een rechter in Hamburg beslist. Bij een overtreding wacht hem een geldboete van 250.000 euro of een celstraf van maximum zes maanden.

De hele heisa rond de Duitse satiricus startte eind maart, toen de man in zijn programma "Neo Magazine Royal" op ZDF een "gedicht" voorlas waarin hij Erdogan onder meer "een pedofiele geitenneuker die meisjes mishandelt" noemde. Iets waar de Turkse president niet bepaald mee was opgezet en hij diende een klacht in.

Een rechter in Hamburg heeft zich nu gebogen over de zaak. Concreet mag Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht niet meer herhalen. De stukken over hoe Erdogan omgaat met de vrijheid van meningsuiting mogen wel nog, maar andere delen zijn volgens de rechtbank "ontoelaatbaar". Er wordt dan onder meer verwezen naar de "lasterlijke inhoud over de president".

Als de komiek de bewuste delen alsnog zou herhalen, wacht hem volgens Duitse media een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximum zes maanden.

De advocaat van Böhmermann is het niet eens met de uitspraak. Zij benadrukt dat "het fileren van een gedicht" niet kan. "Dit kan niet op het terrein van de vrijheid van meningsuiting", zegt ze, terwijl ze nogmaals benadrukt dat het om satire gaat. De komiek gaat dan ook in beroep.