Canada evacueert nog eens 12.000 oliewerkers wegens bosbrand

In de Canadese provincie Alberta nemen de bosbranden rond de stad Fort McMurray opnieuw uitbreiding. Er zijn opnieuw 12.000 arbeiders uit de oliesector geëvacueerd uit twee installaties waar olie uit teerzanden wordt gewonnen. De voorbije weken zijn al meer dan 80.000 mensen geëvacueerd uit Fort McMurray.

De voorbije dagen leek de bosbrand in en rond Fort McMurray in kracht af te nemen, maar nu rukt het vuur opnieuw op met grote snelheid. Er was al besloten om 4.000 mensen uit enkele olie-installaties te evacueren en daar komen nu nog eens 8.000 arbeiders bij.

Niet enkel het vuur is een bedreiging voor die mensen, maar ook de enorme rookontwikkeling en de enorme luchtvervuiling die daarmee gepaard gaat. De 80.000 inwoners van Fort McMurray zijn eerder al geëvacueerd.

De enorme bosbranden in Alberta blijven dus voortwoeden. De regering van de provincie Alberta krijgt de branden maar niet onder controle en de economische schade zou enorm zijn. Ook hebben de branden zware gevolgen voor de natuur en het milieu in het Athabascagebied in Canada.

De Canadese provincie is na Saudi-Arabië en Venezuela het gebied met de derde oliereserves ter wereld. Die worden vooral gewonnen uit teerzanden, afzettingen van zand, klei, water en bitumen. Alberta bezit één derde van de totale wereldhoeveelheid olie die uit teerzanden gewonnen kan worden en is dus een grote olieproducent. Wel is die olie duurder.

Olieprijs herstelt zich door Canada en Nigeria

Door de branden hebben grote producenten zoals Suncor en Syncrude de productie van olie uit teerzanden in Alberta met een miljoen vaten per dag teruggeschroefd. Dat heeft mee geleid tot een gedeeltelijke stabilisering van de olieprijzen op de internationale markt.

Een andere oorzaak is de terugval van de productie in het West-Afrikaanse land Nigeria van 2,2 miljoen tot 1,4 miljoen vaten olie per dag. Dat is het gevolg van aanvallen en rellen in de olierijke Nigerdelta in het zuidoosten van het land. De lokale Igbo-bevolking legt de schuld bij moslimvolkeren, wat de spanningen in het land vergroot. Er dreigt ook een algemene staking die de oliesector nog verder kan ontregelen.

AP2008

De exploitatie van teerzanden gebeurt deels ondergronds, maar ook deels boven de grond waar grote gebieden worden afgegraven om daarna de olie uit de zandgronden te halen.