Christian Kern nieuwe bondskanselier in Oostenrijk

De nieuwe bondskanselier in Oostenrijk heet Christian Kern. De 50-jarige spoorbaas treedt als opvolger aan van Werner Faymann, die ruim een week geleden na interne partijkritiek al zijn ambten had neergelegd.

Kern was tot dusver baas van de Oostenrijkse Spoorwegmaatschappij (ÖBB). Hij leidt voortaan de rood-zwarte coalitie, die momenteel weinig aanzien geniet bij de bevolking. Kern had voor zijn ambtsaanvaarding de regering hervormd en drie van de zes SPÖ-ministers vervangen. Met de 37-jarige Muna Duzdar, die tot staatssecretaris werd benoemd, maakt bovendien voor het eerst een moslima deel uit van de regering.

Kern wil met een economisch en sociaal programma het Alpenland uit de crisis leiden. "De grootste rem op de economische groei is de slechte stemming", zei de gewezen spoorbaas op zijn eerste persconferentie. Het gaat erom een plan zowel op korte als op lange termijn te ontwikkelen tegen 2025, om Oostenrijk weer aantrekkelijk te maken.

"De ondernemingen hebben het vertrouwen in de locatie verloren", zei Kern. Het land moet zijn statuut als "achterblijver" de baas worden met economische en sociale hervormingen, een "New Deal" voor Oostenrijk, en weer een toonaangevende staat in Europa worden. De schrik voor het verval heeft inmiddels ook de middenklasse bereikt, zei de vijftigjarige kanselier, die al twintig jaar politieke functies bekleedt. Kern zal donderdag zijn eerste regeringsverklaring voor het parlement afleggen.

De samenwerking met coalitiepartner ÖVP moet volgens Kern voortaan op vertrouwen gebaseerd zijn. "We reiken onze hand uit naar de coalitiepartner, maar ook naar andere partijen om de toekomst van het land te vrijwaren." Deze nieuwe vorm van samenwerking betekent voor de SPÖ en de conservatieve ÖVP de laatste kans. "Anders verdwijnen de grote partijen uit het zicht - en waarschijnlijk terecht."