Cipiers dringen kabinet Geens binnen en richten schade aan

In Brussel is de betoging van de cipiers tegen de besparingen uit de hand gelopen. Verschillende betogers zijn het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) binnengedrongen en hebben er schade aangericht. Daarna trokken ze door naar de gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst, waar de sfeer grimmig en bij wijlen agressief bleef. Intussen is de groep betogers uitgedund.

De cipiers in de Franstalige gevangenissen zijn al wekenlang aan het staken tegen de besparingsplannen bij Justitie en ze komen maar niet tot een vergelijk met minister Geens. Vandaag stond een betoging gepland in Brussel, en daar zijn veel meer betogers op afgekomen dan verwacht.

Verschillende manifestanten konden het hoofd kennelijk niet koel houden toen ze aan het kabinet van de minister van Justitie kwamen. "De sfeer sloeg plotseling helemaal om. Enkele tientallen betogers zijn binnengedrongen in het kabinet van minister Geens. Ze hebben het glas van de voordeur ingetrapt en stonden voor een binnendeur die hen nog tegenhield", schetst VRT-journaliste Liesbeth Indeherberge. De schade is vrij groot: "Ramen zijn kapotgeslagen, we zagen meubels naar buiten gegooid worden, net als telefoons en koffiezetapparaten. Een politieman zei me dat binnen alles vernield is."

De sfeer was bijzonder grimmig, ook onder de betogers zelf. "Betogers die de heethoofden probeerden tegen te houden, kregen zelf een duw." Ook VRT-journalist Bert Rymen deelde in de klappen, zijn gsm-toestel werd stukgeslagen toen hij foto's nam. "Van de vakbondsafgevaardigden moesten de camera's op afstand blijven", klinkt het.

Nog niemand opgepakt

De politie kwam uiteindelijk tussenbeide, de agenten gebruikten daarvoor onder meer pepperspray. "Heel wat mensen hadden last van hun ogen", meldt Liesbeth Indeherberge. Na zo'n 20 minuten werden de cipiers door de politie uit het kabinet weggeleid en raakte de situatie ter plaatse weer onder controle.

Voorlopig is nog niemand opgepakt, maar de camerabeelden van de incidenten zullen zeker geanalyseerd worden.

Cipiers proberen door te breken naar gevangenis van Vorst

Nadien zijn de meer dan 1.000 betogers verder getrokken. Eerst blokkeerden ze de Hallepoorttunnel. "De sfeer was bij momenten agressief. Ik heb agenten hun matrakken zien bovenhalen om enkele heethoofden te kalmeren", aldus Taspinar. Intussen is de Hallepoort opnieuw vrij.

Nu zijn de betogers massaal richting de gevangenis van Vorst gestapt om daar te betogen, maar bij de aanpalende gevangenis van Sint-Gillis worden ze tegengehouden. "Aan de andere kant, waar Vorst ligt, geraken ze niet. Ze worden tegengehouden door de politie. De politie heeft onder meer traangas gebruikt", zegt VRT-journaliste Taspinar.

Er is net een shiftwissel aan de gang in de gevangenis. De betogers proberen de werkwillige cipiers ervan af te zien om aan de slag te gaan. Intussen zijn heel wat manifestanten op bussen gestapt en is de groep uitgedund tot een honderdtal betogers.

Foto: de site van de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis

Hieronder nog meer beeldmateriaal van de vernielingen in het kabinet van minister Geens.

"We staan hier niet voor ons plezier"

De actie die hoofdzakelijk uitgaat van de Franstalige vakbonden, maar ondertussen steun krijgt uit alle sectoren, begon aan het hoofdkwartier van de MR op de Brusselse Guldenvlieslaan. De gevel werd bekogeld met honderden eieren en kleine voetzoekers. De actievoerders willen een duidelijk signaal sturen naar premier Charles Michel (MR) en tonen dat ze bereid zijn om tot het einde door te gaan met hun acties.

"Ze zijn erg kwaad en roepen", getuigt Liesbeth Indeherberge. Een cipier uit Sint-Gillis legt uit waarom hij betoogt. "We staan hier niet voor ons plezier. Men zegt dat de cipiers graag staken, maar ik zou wel eens willen dat de minister en de mannen in het parlement een maand komen meedraaien in de gevangenis."

Onder de manifestanten zijn trouwens niet alleen cipiers. Ook personeel uit andere openbare diensten komen hun steun betuigen. "De cipiers komen niet op straat voor een hoger loon, maar wel voor betere werkomstandigheden. Dat kan de gevangenen enkel ten goede komen", zegt een verpleger.

Deze namiddag staat om 16 uur normaal gezien opnieuw overleg gepland tussen de vakbonden en de minister. Als het van Geens afhangt, gaat dat overleg gewoon door.