Dan toch geen verborgen kamers in tombe Toetanchamon?

Achter de muren van de tombe van farao Toetanchamon gaan helemaal geen verborgen ruimtes schuil. Dat blijkt uit een nieuwe scan uitgevoerd door National Geographic waarover onder meer Live Science bericht.

Het is een mysterie dat de wereld van egyptologen al maanden beheerst: de mogelijkheid op verborgen kamers achter de wanden van de tombe van farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Egypte. Volgens de Britse egyptoloog Nicholas Reeves bestaan ze. Sterker nog: hij meent dat de legendarische Egyptische koningen Nefertiti in één van die ruimtes ligt begraven.

In samenspraak met het Egyptische ministerie van Antiquiteiten hebben twee teams de voorbije maanden scans uitgevoerd. Zowel de voormalige minister Mamdouh al-Damati als zijn opvolger Khaled al-Anani lieten nadien verstaan dat de scans wijzen op het bestaan van verborgen ruimtes.

"Die leegte bestaat gewoon niet"

Een derde scan uitgevoerd door een team van National Geographic boort alle hoop de grond in. In tegenstelling tot de eerdere scans, is deze keer geen enkel spoor ontdekt dat wijst op verborgen kamers. "Als zich achter de muren een leegte bevindt, moet dit een sterke reflectie opleveren", vertelt geofysicus Dean Goodman in het magazine. "Die leegte bestaat gewoon niet."

Live Science heeft Goodman naar eigen zeggen gecontacteerd voor verdere uitleg, maar de samenwerkingsovereenkomst tussen National Geographic in het Egyptische ministerie van Antiquiteiten verbiedt hem over de zaak uit te wijden. Het magazine bereidt naar verluidt een speciaal nummer over de kwestie voor.

Hirokatsu Watanabe

Niet alleen de scan van National Geographic weerlegt de theorie van de verborgen ruimtes, ook de resultaten van de twee eerdere scans blijken voor interpretatie vatbaar.

De eerste thermogragische scan die in september is uitgevoerd, heeft nadien geen definitief uitsluitsel geboden. De tweede scan die de Japanse expert Hirokatsu Watanabe in maart heeft uitgevoerd, veroorzaakt dan weer een heftig debat onder wetenschappers. Watanabe is immers de enige die de resultaten van zijn zelfgebouwde radarapparaat kan lezen. Zijn conclusie dat zich achter de muren holle ruimtes met daarin metaal en organisch materiaal bevinden, trekken velen dan ook in twijfel.

Ondanks alle commotie houdt egyptoloog Nicholas Reeves vandaag nog steeds vast aan zijn theorie over de verborgen ruimtes.