Den Haag eert in 2017 Mondriaan en De Stijl

Kunststroming De Stijl en schilder Piet Mondriaan staan volgend jaar in Den Haag in de schijnwerpers. In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, een abstracte kunststroming rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg.

Om dat te vieren, staan tal van activiteiten op het programma. Zo zijn in het Gemeentemuseum Den Haag drie tentoonstellingen gepland: van 11 februari tot 12 mei "Piet Mondriaan en Bart van der Leck", van 3 juni tot 24 september "Piet Mondriaan: een retrospectieve" en van september tot december "De architectuur en interieurs van De Stijl". Het museum herbergt 's wereld grootste Mondriaan- en De Stijlcollectie.

De Nederlandse administratieve hoofdstad zelf krijgt een aangepast uiterlijk. Gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad en zelfs het nabijgelegen Scheveningse strand worden aangekleed en uitgelicht in Mondriaanstijl. Dat betekent primaire kleuren en een lijnenspel in zwart-wit.