Di Rupo pareert De Wever: "Kritiek op cipiersacties is zwaktebod"

PS-voorzitter Elio Di Rupo pikt de kritiek van de N-VA over de PS-banden met de cipiersacties niet. "Wie per se een roekeloze een besparingspolitiek wil voeren, moet minstens de moed hebben om de eigen verantwoordelijkheid te erkennen", zo reageert Di Rupo op tweets van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"Dit is een politieke PS-staking, een partij die een kwarteeuw aan de macht was." zo schrijft De Wever vandaag in een reactie op het gewelddadige protest op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Alle steun voor de hervormingen gevangeniswezen van Koen Geens. Gewelddadige vakbondsacties vandaag zijn onaanvaardbaar."

"Regering maakt Justitie kapot"

Di Rupo bijt intussen van zich af, eveneens via Twitter. Hij spreekt van een zwaktebod van de Vlaams-nationalistische voorman. "Bart De Wever moet zijn verantwoordelijkheid opnemen als voorzitter van de eerste partij van een regering die bezig is met het kapotmaken van justitie en de openbare diensten", luidt het. "Ik veroordeel het inefficiënt besparingsbeleid van de regering-Michel dat mensen het mes op de keel zet. Net zoals ik elke vorm van geweld veroordeel."

"Beter zwijgen"

Ook SP.A-voorzitter John Crombez heeft kritikiek op de uitspraak van De Wever. "Als voorzitter van de grootste partij, die een belangrijke poot heeft in de regering, als het enige dat je in zeer moeilijke omstandigheden kan zeggen is dat het om een politeiek staking gaat, dan zou meneer De Wever iedereen een groot plezier doen door gewoon te zwijgen", zo zei hij In "Terzake".

"Het is al moeilijk genoeg voor mijnheer Geens om hieruit te geraken. Dit is een staking van mensen die het einde niet meer zien. En er is iets zeer opmerkelijks, in de ziin dat de Vlaamse vakbonden zeggen: 'Oké, wij staken niet, wij blijven gaan voor de dialoog', maar eigenlijk gaan de eisen van de Vlaamse vakbonden verder dan de eisen van de Waalse vakbonden", zo zei hij nog. 

Voor Filip Dudal van de christelijke bond ACV Openbare Diensten, is de kritiek van De Wever weinig constructief. "Ik laat dat voor Bart De Wever", zo zei hij in "Terzake". "Uitspraken in die zin hebben geen meerwaarde en gooien alleen maar olie op het vuur."