Diamantfraudeurs krijgen tot 4 jaar cel en moeten 100 miljoen dollar terugbetalen

In Antwerpen zijn tientallen mensen veroordeeld in een groot proces rond de internationale diamanttransporteur Monstrey Worldwide Services. Ze kregen straffen tot vier jaar cel en moeten alles samen meer dan 100 miljoen dollar terugbetalen die ze dankzij de fraude verdiend hadden. Volgens de rechter was de diamantfraude "zeer ernstig".

De directeur van de diamanttransportfirma, Raymond Monstrey, kreeg vier jaar cel, een forse boete en tien jaar beroepsverbod. Monstrey, zijn firma en entourage hadden vier fraudecircuits op poten hebben gezet waarlangs diamantairs hun kostbare steentjes konden versluizen zonder daarop belastingen te moeten betalen. Tussen 2000 en 2005 zou er zo voor minstens een half miljard euro gefraudeerd zijn.

Naast de organisatoren van de fraude stonden ook de gebruikers van het systeem terecht. Liefst 103 beklaagden werden vervolgd voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassen en criminele organisatie.

"De diamantfraude Monstrey was zeer ernstig en moet streng beteugeld worden", oordeelt de rechtbank nu. Omdat de feiten al meer dan tien jaar oud zijn, zijn er geen strenge gevangenisstraffen uitgesproken. Maar het geld dat de diamantairs hebben verdiend met hun fraude moeten ze wel terugbetalen. In totaal is meer dan 100 miljoen dollar verbeurd verklaard. De veroordeelden kunnen wel nog in beroep gaan.