FARC rekruteerde voorbije 40 jaar 11.556 minderjarigen

Het FARC heeft tussen 1975 en 2014 11.556 kinderen jonger dan 18 jaar gerekruteerd. Dat heeft het Colombiaanse parket meegedeeld. De guerrillabeweging stemde er afgelopen weekend mee in om de minderjarigen die ze nu nog in haar rangen heeft, geleidelijk aan vrij te laten.
AP2000

"Als onderdeel van hun politiek van het rekruteren van minderjarigen, hadden de FARC-rebellen vijftien jaar als minimumleeftijd ingesteld", zei procureur-generaal Jorge Fernando Perdomo. Hij voegde eraan toe dat in bijna veertig jaar 11.556 minderjarigen werden gerekruteerd door de FARC, oftewel de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

Het inlijven gebeurde volgens Perdomo door de jongeren "te overtuigen en te misleiden, waarbij er vaak sprake was van dwang. Perdomo zei ook dat er tussen 1975 en 2014 een systematisch en wijdverspreid aanwervingsbeleid heerste. Volgens het parket waren 33 procent van de gerekruteerden meisjes, en 67 procent jongens.

Vredesgesprekken in eindfase

De FARC-rebellen en de Colombiaanse regering houden sinds eind 2012 vredesgesprekken om het gewapende conflict na meer dan vijftig jaar te beëindigen.

De onderhandelingen zitten momenteel in een eindfase, met zondag nog de aankondiging van president Juan Manuel Santos en de vertegenwoordigers van FARC dat alle minderjarigen geleidelijk aan vrijgelaten zouden worden.

Noch de regering, noch de FARC-rebellen hebben echter al aangegeven hoeveel minderjarigen er op dit moment deel uitmaken van de guerrillabeweging.