Minister Geens "diep verontwaardigd" na cipiersgeweld

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet te spreken over de gewelddadige inval van een aantal cipiers vanochtend in zijn kabinet. Hij zal de vakbonden echter zoals beloofd vanmiddag ontmoeten voor nieuwe onderhandelingen om de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen te beëindigen.

Vanochtend is een betoging van stakende cipiers bij het kabinet van minister Geens ontaard in rellen. Een groep betogers is het kabinet binnengedrongen en heeft er vernielingen aangericht. De cipiers zijn daarop verdreven, maar hebben elders in Brussel amok gemaakt.

Minister Geens zegt dat hij "diep verontwaardigd" is over het geweld dat vanochtend gebruikt werd. Hij betreurt dat er vernielingen zijn aangericht en dat mensen van het onthaal in shock gebracht werden. Hij heeft vandaag ook lang met die mensen gepraat, zegt hij, en noemt het geweld "verschrikkelijk". 

Hoewel hij bereid was om met de delegatie te spreken, heeft die het onderhoud geweigerd. Toch is Geens "meer dan ooit vastbesloten" om het nu al weken durende conflict tot een einde te brengen.

Zoals beloofd zal hij vanmiddag om 16 uur de vakbonden van de cipiers opnieuw ontmoeten. Hij merkt ook op dat de top van de vakbonden het geweld heeft proberen te voorkomen en daarom houdt hij vast aan de afspraak voor vanmiddag.

Hij wil echter ook de hervorming -die de goedkeuring heeft gekregen van de regering en het parlement- in permanente consultatie met de vakbonden doorvoeren.