Mogen nabestaanden 9/11 binnenkort Saudi-Arabië vervolgen?

De Amerikaanse Senaat heeft een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat het de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 11 september zou toelaten Saudi-Arabië te vervolgen voor zijn mogelijke rol in de aanslagen. De tekst moet nu nog naar het Huis van Afgevaardigden en het lijkt weiniig waarschijnlijk dat president Barack Obama de wettekst zou ondertekenen.
2001 AP

De Senaat, die door de Republikeinen wordt gedomineerd, hebben het voorstel, dat was ingediend door een Democratisch en een Republikeins senator, unaniem goedgekeurd.

De tekst gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen eveneens de meerderheid hebben. De Republikeinse fractievoorzitter, Paul Ryan, lijkt het voorstel echter niet zo genegen. Hij zegt dat de tekst eerst grondig onderzocht moet worden "om geen fouten te maken met onze bondgenoten", voor hij ter stemming wordt voorgelegd.

Zelfs als het Huis de wet goedkeurt, zal president Obama zich verzetten tegen de tekst. Volgens het Witte Huis zal de wet het internationaal recht inzake de immuniteit van staten veranderen, en houdt dat een groot risico in voor de Verenigde Staten zelf. 

De VS nemen, zo zegt het Witte Huis, meer dan welk ander land deel aan overzeese acties, humanitaire en vredesmissies, en als het principe van de immuniteit van staten op de helling wordt gezet, zouden talrijke Amerikanen en bondgenoten het risico lopen vervolgd te worden.

Bovendien zou de wet ook leiden tot een fikse diplomatieke rel met Saudi-Arabië. Het land heeft er al mee gedreigd represailles te nemen als de wet goedgekeurd wordt. Het dreigt er mee voor 750 miljard Amerikaanse schatkistcertificaten en andere activa te verkopen. 

20e vliegtuigkaper

Slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington probeerden al lange tijd Saudi-Arabië te vervolgen. Ze oordelen dat er verbanden zijn tussen de aanslagen en de Saudische regering. De betrokkenheid van het land is nooit aangetoond, maar 15 van de 19 kapers waren Saudi's, net zoals de topman van Al-Qaeda, Osama Bin Laden. .

Zacarias Moussaoui, een Fransman die veroordeeld is in verband met de aanslagen van 11 september en die de "twintigste vliegtuigkaper" wordt genoemd, heeft in februari tegenover Amerikaanse advocaten ten stelligste beweerd dat leden van de Saudische koninklijke familie in de jaren 90 miljoenen dollars hebben overgemaakt aan Al-Qaeda. Die bewering werd onmiddellijk ontkend door de Saudische ambassade.