Nog geen enkele minderjarige heeft euthanasie aangevraagd

Er heeft nog geen enkele minderjarige een aanvraag ingediend voor euthanasie. De wet die dat mogelijk maakt, is nu ruim twee jaar van kracht. Volgens euthanasie-expert Wim Distelmans zijn daar twee redenen voor.
Professor Distelmans (archieffoto).

Minderjarigen kunnen zelf vragen om een einde te maken aan hun leven, op voorwaarde dat ze ondraaglijk fysiek lijden en dat hun beide ouders akkoord gaan, maar tot nu toe is dat dus nog niet gebeurd.

Euthanasie-expert Wim Distelmans ziet twee redenen voor dat feit. "Vooreerst is het gelukkig een groep waar weinig euthanasie nodig is", zegt hij, "in die zin dat daar weinig terminale patiëntjes voorkomen."

"Een tweede reden is dat waarschijnlijk een aantal artsen nog altijd de oude methode toepassen, namelijk palliatieve sedatie, mat andere woorden dat de terminale, ernstig ongeneeslijk zieke patiëntjes in slaap worden gedaan en niet meer wakker worden."