Vakbonden noemen raid op kabinet-Geens "totale schande"

Zowel het ACV, de ACOD als de Franstalige socialistische bond CGSP veroordeelt de vernielingen die de cipiers in het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben aangericht. "Dit is een totale schande", zegt Gino Hoppe van de ACOD. Eerder had ook ACV-topman Marc Leemans het geweld veroordeeld. Intussen heeft nieuw overleg tussen de minister en de bonden niets opgeleverd. Morgenavond gaan ze opnieuw samen aan tafel zitten.

Omstreeks 16 uur zijn de vakbonden en minister Geens opnieuw rond de tafel gaan zitten voor overleg over de stakingen in de gevangenissen van Wallonië en Brussel. Rond 17.30 uur zijn ze zonder akkoord uit elkaar gegaan. Vanavond meldt Geens dat het overleg morgenavond om 19 uur wordt verdergezet. "Weet dat we uit BHV zijn geraakt en dat was veel moeilijker dan deze situatie", aldus de minister.

Het overleg vanmiddag kwam enkele uren nadat een betoging van stakende cipiers vanmorgen eindigde met vernielingen in het kabinet van Geens. "Ik distantieer me daar volledig van", reageert Gino Hoppe van de ACOD op de vernielingen. "Dit is niet mijn manier van vakbondswerk. Dit is een totale schande." Maar waarom zijn de reacties op de besparingen zo verschillend aan beide zijden van de taalgrens? Zo was er bijvoorbeeld een dag staking in Vlaanderen, maar duurt de staking aan Franstalige zijde al drie weken. "Aan Nederlandstalige kant zijn de besparingen reeds vorig jaar in de zomer begonnen", zegt Hoppe. Er volgden stakingen, maar volgens hem werd al snel duidelijk dat dit geen zin had.

Hierop startte het overleg rond de rationaliseringsoefeningen, zeg maar de nieuwe manier van werken in de penitentiaire inrichtingen. Daar willen de Vlaamse bonden verder aan werken, zonder loonverlies, klinkt het. "We willen uit de vicieuze cirkel stappen", aldus Hoppe. Een terugkeer zonder meer naar de personeelsbezetting van 2014 zoals de Franstalige bonden vragen, heeft dan ook geen zin, klinkt het. Ook toen waren er tekorten, klinkt de redenering.

Ook Michel Jacobs van de Franstalige socialistische bond CGSP veroordeelde de actie, al was de toon minder scherp. "Ik betreur de incidenten. Ik kan ze niet voorkomen, maar dit kan gebeuren als je de situatie laat ontsporen."

"Vernielen lost niets op"

Via Twitter heeft Leemans van het ACV het geweld eerder eveneens veroordeeld.  "Roep iedereen op om overleg alle kansen te geven. Vernielen lost niets op", klonk het vanmiddag in een tweet.

Bij de gewelddadige inval in het kabinet van Geens vanochtend waren ook in het groen gehulde mensen van het ACV aanwezig. De opgehitste betogers zakten na de feiten af naar de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis en voerden ook actie aan de Hallepoort in Brussel.

Intussen hebben ook zowat alle politieke partijen -zowel van de meerderheid als van de oppositie- het vandalisme van vanochtend bij Justitie veroordeeld.