Veiligheidspersoneel Schiphol legt deze week het werk (even) neer

Het veiligheidspersoneel op de Amsterdamse luchthaven Schiphol legt deze week al kortstondig het werk neer. Dat meldt de vakbond FNV. Wanneer de werkonderbreking precies wordt gehouden, is nog niet bekend.

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog. Zij willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf als opdrachtgever daar iets aan doen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde.

De acties zullen de veiligheid op de grootste luchthaven van Nederland niet in gevaar brengen, belooft de vakbond. Het uitgangspunt is ook dat de reizigers er zo min mogelijk last van hebben. Naarmate het langer duurt voordat Schiphol en de beveiligingsbedrijven over de brug komen, gaan de frequentie en duur van de acties omhoog.

Schiphol vindt de acties "volstrekt prematuur". Ze ondermijnen het tot dusver constructieve overleg tussen de beveiligingsbedrijven, de vakbonden en het luchthavenbedrijf, aldus een verklaring. De arbeidsomstandigheden zijn op veel punten al verbeterd, vindt Schiphol, en aan een oplossing voor overige "knelpunten" wordt gewerkt.