"Carry on"-films maken comeback op het witte doek

Na 24 jaar afwezigheid komen er twee nieuwe afleveringen van de populaire Britse comedyserie "Carry on...". De eerste film die in productie gaat zal "Carry on doctors" zijn, gevolgd door "Carry on campus". De allereerste "Carry on"-film ging in 1958 in première. Met hun voorspelbare slapstick- en onderbroekenlol groeiden de films uit tot algemeen Brits erfgoed.

De "Carry on"-serie bevatte tot nog toe 31 films. De eerste ervan, "Carry on sergeant", ging in 1958 in première. De daaropvolgende decennia zouden er nog 30 volgen, vaak twee per jaar. Na de laatste film in 1978 volgde een pauze van 14 jaar. In "Carry on Columbus" uit 1992 speelden nog enkele van de coryfeeën uit het verleden mee, maar ook de in 2014 overleden komiek Rik Mayall.

De films, low budgetproducties gedraaid in de Pinewood Studios in Buckinghamshire, grepen keer op keer terug naar het beproefde recept. Ondeugende humor, voorspelbare Britse typetjes en hilarische situation comedy. Titels als "Carry on spying", "Carry on Cleo", of "Carry on Emmanuelle" verwezen naar ernstiger films, maar waren inhoudelijk tongue in cheekversies van het origineel.

De originele rolbezetting bevatte namen als Sid James, Kenneth Williams, Kenneth Connor, Terry Scott en Barbara Windsor. Hoewel ze nauwelijks betaalden werden voor hun rol, verwierven ze wel grote roem met hun typetjes en groeiden ze uit tot grote sterren van het Britse witte doek. Behalve een tv-serie kwamen er ook verschillende theaterstukken en zelfs vandaag is nog heel wat merchandising op de films gebaseerd.

De producers zijn naar eigen zeggen niet op zoek naar kopieën van de originele acteurs, maar hopen wel een nieuwe generatie Britse komische talenten bij elkaar te krijgen. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste film in productie gaat of wie de acteurs zullen zijn.

De "Carry on"-films vormen na James Bond de langst lopende Britse reeks in de cinema. De producers kregen naar eigen zeggen overweldigend veel reacties op het nieuws van de remake.