"Extra maatregelen nodig voor begrotingsevenwicht"

EU-commissaris van Werk Marianne Thyssen zegt dat de Commissie nu mild geweest is voor ons land inzake de schuldenlast, maar de regering moet wel extra maatregelen treffen om de begroting op een evenwichtskoers te houden tegen 2018. Er is ook ruimte voor een "vergroening van de taxshift", vindt ze.

Vanmiddag had de Commissie nagelaten om strafprocedures op te starten tegen landen die hun schuldenlast niet verder afbouwen of de begroting niet onder controle krijgen. Het gaat dan om Spanje en Portugal, maar ook België kreeg een waarschuwing.

De Commissie is mild geweest, vindt EU-commissaris Marianne Thyssen, maar de schuldenlast van ons land blijft echt te hoog en kan enkel worden bijgesteld door de begroting in evenwicht te krijgen. Dat zou volgens de regering in 2018 moeten gebeuren, maar de Commissie heeft twijfels en verwacht extra maatregelen van ons land.

Hoe de regering die doelstelling denkt te behalen, moet ze zelf beslissen. De Commissie staat wel toe dat extra uitgaven voor uitzonderlijke situaties zoals de vluchtelingencrisis of de beveiliging tegen terrorisme niet meegeteld worden. Wel verwacht de EU echte structurele maatregelen van ons land.

Bedrijfswagens en tankkaarten

Thyssen is positief over de taxshift weg van lasten op arbeid die de federale regering heeft ingevoerd, maar ziet ook ruimte voor een "vergroening van die taxshift".

Daarmee bedoelt ze het afzwakken van fiscale voordelen voor bedrijfswagens en tankkaarten. Dat zou het mobiliteitsprobleem in ons land kunnen verkleinen en een gunstig impact hebben op het milieu, vindt Thyssen.

Tenslotte waarschuwt ze België ook om de lonen niet verder te laten stijgen dan de productiviteit. De Commissie waardeert de inspanningen die België geleverd heeft inzake loonmatiging, maar die moeten aangehouden worden om groei en banen te vrijwaren en ons land niet uit de markt te prijzen, volgens Thyssen.