"Ik lanceer opnieuw een oproep voor verantwoordelijkheid"

Premier Charles Michel (MR) roept de stakende cipiers op zo snel mogelijk een akkoord met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te sluiten. Geens zit vanavond opnieuw samen met de cipiersvakbonden.

"Ik lanceer opnieuw een oproep voor verantwoordelijkheid", zegt Michel. "Ik heb alles gedaan om geen olie op het vuur te gooien, en ik ga dat vandaag ook niet doen."

Michel blijft naar eigen zeggen vastberaden: "Wat voor mij telt, is rustig blijven. Ik ben ervan overtuigd dat de richting die we hebben gekozen de goede richting is."

De premier zegt dat hij het volste vertrouwen heeft in minister van Justitie Geens. De minister zit vanavond weer samen met de vakbonden. "Er is altijd kans op een akkoord als mensen gaan samenzitten", zegt Geens. "We zullen ons uiterste best doen om deze avond vooruitgang te boeken. Het is absoluut geen rooskleurige situatie, maar het is niet omdat een situatie slecht is dat men zomaar alles kan toegeven."

"Verschil tussen preceptie en realiteit"

Charles Michel heeft ook kort gereageerd op de oproep van enkele ondernemers in een open brief om actie te ondernemen tegen "onze gefaalde staat". De premier benadrukt dat er al verschillende maatregelen genomen zijn om het land opnieuw op te bouwen. "Er is een verschil tussen de perceptie die sommigen willen creëren en de realiteit", zegt Michel.