"Minimaal 25 jaar" gevorderd tegen Jean-Pierre Bemba

De procureur bij het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft "minimaal 25 jaar" cel gevorderd tegen de vroegere Congolese vicepremier Jean-Pierre Bemba. Die is eerder schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden die door zijn militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gepleegd werden.

Een gevangenisstraf van 25 jaar "zou in verhouding staan tot de ernst van de misdaden die Bemba pleegde en tot de schuldgraad", zei procureur Fatou Bensouda.

Op 21 maart, na een proces dat in november 2010 geopend was, oordeelde het Internationaal Strafhof dat de gewezen rebellenleider uit het noorden van Congo schuldig was aan vijf oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die in 2002 en 2003 in de CAR gepleegd werden, omdat hij "verantwoordelijk was als commandant". Het was de eerste keer dat het Strafhof verkrachting veroordeelde als oorlogsmisdaad.

Jean-Pierre Bemba luisterde onbewogen naar de argumenten van de openbare aanklager. De verdediging had twaalf tot veertien jaar cel gepleit. De rechters zullen later beslissen over de strafmaat.

In oktober 2002 waren een 1.500 manschappen van de militie MLC naar de CAR gegaan om er president Ange-Félix Patassé te steunen. Die was het slachtoffer van een couppoging door generaal François Bozizé. Tot in maart 2003 hadden de manschappen van Bemba er gedood, geplunderd en verkracht.

Jean-Pierre Bemba (53) werd in 2008 in Brussel opgepakt en zit al acht jaar vast.