"Protest tegen seksles toont noodzaak ervan aan"

In Nederland zijn de conservatieve christelijke partijen niet te spreken over de aangekondigde lezing door Goedele Liekens morgen in de Tweede Kamer. Volgens de bijbelse SGP en de ChristenUnie kan het niet anders dan dat de les seksuele opvoeding een "platvloerse bedoening" wordt. Liekens zelf is blij met de reactie van de twee kleine partijen. "Dit toont net aan dat lessen seksuele opvoeding nodig zijn."
© VRT Lies Willaert

Seksuologe Goedele Liekens werd samen met het kenniscentrum seksualiteit Rutgers door de Nederlandse Tweede Kamer uitgenodigd voor een lezing over seksuele opvoeding. De focus zal liggen op weerbaarheid en het aangeven van de eigen seksuele grenzen binnen een relatie.

Dat gebeurt niet zomaar. Het kenniscentrum wil seksuele weerbaarheid doen opnemen in de eindtermen van het middelbaar onderwijs. Bovendien is 19 mei door de Verenigde Naties uitgeroepen tot actiedag tegen seksueel geweld.

"Negatieve reactie vaak religieusgebonden"

Maar de Bijbelse SGP en de ChristenUnie, twee kleine partijen in de Tweede Kamer, zijn niet te vinden voor het evenement. Zij vrezen dat het een platvloerse en banale uiteenzetting wordt en ze vinden dat seksuele voorlichting thuishoort in de geborgenheid van het gezin, niet in de Tweede Kamer.

Goedele Liekens reageert aan de telefoon laconiek. "Ik reis voor de VN de hele wereld rond. Overal waar ik kom is er wel een kleine minderheid die zich tegen lessen seksuele opvoeding verzet. Dat hoort er nu eenmaal bij." Volgens haar hebben zulke negatieve reacties ook weinig vandoen met de ontwikkelingsgraad van een land, maar zijn ze vaak religieus gebonden, zoals hier in Nederland.

"Geen platvloersheid, maar weerbaarheid"

"Een reactie als deze bewijst hoe nodig het is om seksuele opvoeding te geven. Dat heeft niets met platvloersheid te maken. Seksuele opvoeding is veel meer dan praten over penissen en vagina's. Het gaat over weerbaarheid, over "ja" en "nee" zeggen op juiste moment."

"De bedoeling is net om seksueel misbruik tegen te gaan", vervolgt Liekens die zegt heel dankbaar te zijn voor het protest. "Dit is de reactie van een minderheid, maar ze heeft ons veel aandacht bezorgd en ze toont de noodzaak van seksuele opvoeding aan want dat is een zaak van de ouders, de school - als het gebeurt door mensen die goed opgeleid zijn- en de media."

Uit internationaal onderzoek blijkt immers dat wie een goede seksuele opvoeding heeft gekregen, later aan seks begint, minder partners heeft en minder in aanraking komt met seksueel geweld.