"Schoonheidsspecialisten mogen géén botox spuiten”

Heel wat schoonheidsspecialisten, maar ook kappers of zogenoemde huidtherapeuten spuiten botox in, terwijl alleen dokters dat mogen. Dat blijkt uit een reportage van "Koppen" die vanavond te zien is op Eén. Ze maken ook openlijk reclame voor die behandelingen in advertenties en via het internet, maar het is onduidelijk of er controles bestaan. Botox is een stof waarmee je rimpels kan laten verdwijnen.

“De wetgeving in België is nochtans duidelijk”, zegt esthetisch arts Francine Tempels daarover in "De Inspecteur" op Radio 2. "Alleen artsen mogen de huidbarrière doorbreken en dit soort actieve stoffen injecteren. Dat geldt niet alleen voor botox, maar ook voor andere opvulmiddelen, hyaluronzuur, fillers, mesotherapie, sommige peelings en laserbehandelingen." Er zijn alleen uitzonderingen voor tatoeages, permanente make-up en piercings, daarbij is geen arts vereist.

Het inspuiten mag ook gebeuren door een verpleegster en daar verschuilen sommige schoonheidsspecialisten zich achter. Ze zeggen dat ze met artsen samenwerken en dat dat voldoende is. “Maar dat is niet zo, je moet als patiënt altijd die arts te zien krijgen. Die moet dan beslissen hoe, waar en hoeveel product er nodig is."

Verminkt gezicht

Als een schoonheidsspecialist niet opgeleid is, kan het mislopen. Sylvia Veerman getuigt vanavond in "Koppen" hoe zij na een verkeerde inspuiting van een filler een bult op haar voorhoofd kreeg. "Je denkt dat het je niet zal overkomen, maar dan overkomt het je wel. Ik kreeg drie inspuitingen, na een half jaar kreeg ik die bult. Er waren drie operaties nodig om die weg te krijgen, maar toen viel ik opnieuw van de ene in de andere verminking omdat die huid zo uitgerekt was. Ze viel gewoon over mijn oogleden heen. Maandenlang heb ik mijn ogen los geplakt met plakband", zo vertelt ze. Ze schaamde zich enorm over hoe ze eruit zag.

"Uiteindelijk moet je als arts je anatomie kennen", zegt arts Francine Tempels. "Als niet-arts weet je toch niet altijd waar de bloedvaten, de zenuwen, de spieren liggen. Als je met een naald injecteert, bijvoorbeeld hyaluronzuur, en je spuit in een bloedvat, dan zal dat bloedvat verstoppen. En kan je huid afsterven omdat het geen bloed meer krijgt. Dat is een heel zware complicatie."

Openlijk reclame

Op Facebookpagina’s, op websites van schoonheidsinstituten en in vrouwenbladen vind je ook makkelijk advertenties van schoonheidsspecialisten die de behandeling zonder artsen uitvoeren. "Koppen" stuurt een undercoverreporter af op een aantal van die specialisten en zo wordt duidelijk dat ze zonder scrupules toegeven dat er geen arts aan te pas komt. VRT Nieuws vraagt ook aan de bevoegde minister Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid, of er controles gebeuren op deze illegale behandelingen, maar krijgt daar geen duidelijk antwoord op.

Als je kiest voor een schoonheidsbehandeling, moet je dus als consument op je hoede zijn. Laat je niet afleiden door een witte labojas. Iemand met een witte jas is niet automatisch een arts. En vraag bijvoorbeeld naar een RIZIV-nummer, elke arts heeft dat. Volgens Francine Tempels is ook de prijs een goede barometer. "De echte goede producten zijn duur. En als je spotgoedkoop iets kan laten inspuiten, dan vraag je je toch beter af wat dat precies is, want er zijn kwaliteitsverschillen. En als je iets laat inspuiten, dan wil je dat toch dat dat kwaliteit is", zo waarschuwt ze op Radio 2.

Koppen - Eén - elke woensdag om 21.30 uur

De inspecteur - Radio 2 - elke werkdag van tot 8 tot 9 uur

Meest gelezen