"Vluchtelingen komen niet omdat het hier Club Med is"

De Jordaanse koning Abdullah II vindt dat Europa en België meer moeten doen voor vluchtelingen uit Syrië. Het Jordaanse vorstenpaar is op staatsbezoek in ons land. Koning Abdullah II en koningin Rania zijn gisteravond aangekomen en doen vandaag hun intrede in Brussel. Onder meer de inzet van Belgische F-16's tegen terreurgroep IS vanuit een Jordaanse basis worden besproken.

"Zij die naar Europa proberen te komen, doen dat om aan vervolging te ontsnappen, niet omdat ze denken dat het hier Club Med is", hield Abdullah zijn toehoorders voor tijdens een toepraak aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. 

"Ze verlaten een land waarvan ze houden en waarheen ze terug willen, maar ze willen wel een beter leven. Ze willen die keuze maar maken als ze daartoe echt worden verplicht."

Nogal wat Europese landen zeggen dat er geen draagkracht is om zoveel vluchtelingen op te vangen. Nochtans doen landen in het Midden-Oosten een verhoudingsgewijs veel grotere inspanning. Jordanië bijvoorbeeld vangt nu zo'n 650.000 Syriërs op. De vluchtelingen staan nu voor 10 procent van de Jordaanse bevolking.

Goede onderlinge banden

Het gaat om het eerste staatsbezoek van Rania en Abdullah aan ons land. Na een verwelkoming op de luchthaven van Melsbroek trok het gezelschap onder begeleiding van het koninklijke escorte te paard naar het Paleizenplein in hartje Brussel. Daar ontmoetten ze officieel koning Filip en koningin Mathilde.

"Filip en Mathilde hebben hen wel al privé ontmoet en ontvangen. De onderlinge banden zijn goed", weet VRT-journaliste Pascale Mertens. "Mathilde en Rania hebben veel gemeen. Ze zijn allebei actief binnen Unicef en binnen de nieuwe doelstellingen van de VN voor duurzame ontwikkeling."

Belgische F-16's vanuit Jordanië tegen IS

Na de officiële ontmoeting volgde een audiëntie met premier Charles Michel en een werklunch, waar ook de belangrijkste Jordaanse ministers waren. Belangrijk gespreksonderwerp daar was de inzet van Belgische F-16's tegen terreurgroep IS in Syrië en Irak. Onze vliegtuigen worden ingezet vanuit een basis in Jordanië. Ook over de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië zal worden gesproken tijdens het staatsbezoek.

Na de middag houdt koning Abdullah nog een toespraak in Louvain-La-Neuve in een studiecentrum voor de islam in de hedendaagse wereld. "De moderne islam past echt bij Jordanië, dat een gematigd land is binnen het Midden-Oosten. Abdullah zal ook vragen beantwoorden van studenten, wat wijst op de open blik die ze hebben op de wereld", zegt Pascale Mertens.

Daarna stappen de twee koningen in een helikopter die hen naar de luchtmachtbasis van Florennes zal brengen, waar de Belgische F-16's staan die zullen worden ingezet vanuit Jordanië. "Koning Abdullah is net als koning Filip een F-16-piloot en hij is geïnteresseerd in alles wat vliegt. Bovendien zijn de Jordaanse F-16-piloten opgeleid in Florennes", aldus Mertens.

Morgen staat West-Vlaanderen op het programma, met een bezoek aan de gasterminal Fluxys in Zeebrugge. Afronden doet het koninklijke paar in Brugge.