Belgen gaan dit jaar minder op reis

De Belgen gaan dit jaar minder talrijk op vakantie dan in 2015. Dat blijkt uit een studie van de Europese Vakantiebarometer Europ Assistance na de aanslagen in Brussel. De Belgen kiezen ook voor andere bestemmingen, maar ze zouden niet echt bezorgd zijn over terroristische aanslagen tijdens hun vakantie.
Design Pics / Paul Quayle

Slechts 47 procent van de Belgen zegt deze zomer op reis te gaan en dat is 10 procent minder dan het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een telefonische enquête van Europ Assistance na de aanslagen van 22 maart, waarbij 3.500 Europeanen bevraagd werden over hun vakantiegedrag.

De aanslagen op Europese bodem lijken de keuzes van de Belgen nauwelijks te beïnvloeden, zegt Europ Assitance. 88 procent van de Belgische vakantiegangers kiest een Europese bestemming en dat is zelfs 10  procent meer dan vorig jaar. "De Belgen lijken slechts licht bezorgd op een terroristische aanslag op vakantie, aangezien er meer dan ooit voor een Europese reis gekozen wordt", klinkt het. Frankrijk blijft de belangrijkste bestemming voor onze landgenoten (27 procent), gevolgd door Spanje (17 procent) en Italië (11 procent).

Wel mijden de Belgische vakantiegangers bepaalde bestemmingen omdat ze deze als "te risicovol" beschouwen. Zo kiezen de Belgische toeristen veel minder voor Turkije, Noord-Afrika of het Nabije Oosten vanwege de vluchtelingenproblematiek of de onveilige situatie daar.