België en anderen ontsnappen aan "gele kaart" voor begroting

De Europese Commissie heeft zich mild getoond voor de lidstaten die de objectieven inzake begrotingstekorten en schuldenlast niet of net niet gaan halen. Ons land en andere lidstaten ontsnappen zo aan een procedure van de EU wegens het niet halen van die doelstellingen, maar er is enkel wat tijd gewonnen.

EU-commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici gaf België, Finland en Italië een forse tik op de vingers. Die landen gaan er voorlopig niet in slagen om op tijd hun aanhoudend hoge schuldgraad naar beneden te krijgen, zoals de EU had gevraagd.

De EU-Commissie heeft volgens de huidige regelgeving de macht om die landen daarvoor te bestraffen, maar heeft dat dus (voorlopig) niet gedaan en dat "na analyse van de relevante factoren". Wel noemde Moscovici België en Finland bij naam, evenals Italië dat in november opnieuw de kans krijgt om beterschap te tonen.

Uitstel was er ook voor Spanje en Portugal, die er maar niet in slagen om de begrotingsdoelstellingen te halen. Die doelstellingen blijven behouden, maar Portugal krijgt tot eind dit jaar uitstel en Spanje tot volgend jaar.

Anderzijds kregen eurolanden Malta en Slovakije en niet-euroland Hongarije wel een waarschuwing om hun financiële toestand in de gaten te houden. Lof was er dan weer voor Ierland, Cyprus en Slovenië die volgens de Commissie uit de gevarenzone zijn geraakt.

Over het algemeen is de schuldgraad van de publieke financiën in de eurozone wel flink gedaald tegenover het hoogtepunt van de crisis in 2010 en daarover toont de Commissie zich verheugd.

"EU moet op zichzelf rekenen"

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie keek dan weer verder dan alleen de publieke financiën van de lidstaten. Landen zoals Ierland, Spanje en Portugal die enkele jaren zwaar in de problemen zaten, hebben nu opnieuw aangesloten met groeicijfers die soms tot de hoogste in Europa behoren.

In de EU is er een matige, maar wel stabiele economische groei. Dombrovskis merkte op dat de groei wereldwijd vertraagt, vooral dan in de eerder geroemde "groeilanden".

Europa moet dus niet verwachten om zijn economie te laten voortrekken door landen elders in de wereld, maar moet werk maken van maatregelen om het eigen groeipotentieel waar te maken. Er moet daarbij aandacht zijn voor een modernisering en vertrouwen dat investeringen moet aantrekken. 

Zonder de Panama Papers bij naam te noemen, wou Dombrovskis ook dat het fiscaal systeem van de EU-landen rechtvaardiger en transparanter wordt en dat manieren van belastingontwijking aangepakt kunnen worden.

EU-commissaris voor Werk Marianne Thyssen wil dan weer inzetten op onderwijs en herscholing om de werkloosheid aan te pakken en het verminderen van belastingen op arbeid. Wel stelt ze vast dat de werkloosheid, de armoede en de ongelijkheid in de EU afnemen, maar nog altijd veel te hoog zijn.