Bijna 1 op 3 gecontroleerde zieken doet aan zwartwerk

De ziekteverzekering controleerde vorig jaar ruim 1.000 arbeidsongeschikte werknemers op zwartwerk, en bijna 1 op de 3 werd betrapt. Dat schrijft de Tijd. Het RIZIV vindt de cijfers niet problematisch omdat het om gerichte controles gaat, meestal na een klacht.

Vorig jaar controleerde het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) ongeveer 980 arbeidsongeschikte werknemers op zwartwerk. Dat zijn werknemers of zelfstandigen die langer dan 1 jaar buiten strijd zijn. Uiteindelijk bleken er 304 in het zwart te werken en dat is bijna 1 op 3, zo schrijft De Tijd.

Volgens het RIZIV moeten de cijfers wel genuanceerd worden. Ons land telt 370.400 invaliden en slechts een fractie van hen werd gecontroleerd op zwartwerk. Bovendien waren het gerichte controles die werden uitgevoerd na klachten bij burgers, op vraag van inspectiediensten, auditoraten en ziekenfondsen of op initiatief van het RIZIV. Die arbeidsongeschikte werklozen waren dus in zekere mate al verdacht, waardoor de cijfers niet zo problematisch zijn, klinkt het.

De betrapte zwartwerkers moeten hun uitkeringen terugbetalen. Vorig jaar leverde dat 2,5 miljoen euro op.