Blauwe Oppenheimer diamant breekt alle records

De beroemde Oppenheimer diamant heeft vanavond alle records gebroken op een veiling bij Christie's in Genève. De diamant, die gezet is in een ring, is verkocht voor 57,54 miljoen dollar (50,82 miljoen euro) en is daarmee het duurste juweel en de duurste geslepen diamant die ooit op een veiling verkocht is.
AFP or licensors

De Oppenheimer diamant weegt 14,62 karaat, en is geklasseerd in de categorie "Fancy vivid blue", de meest zeldzame kleur onder de blauwe diamanten.

Hij maakte deel uit van de collectie van de diamantmagnaat Sir Philip Oppenheimer, die de wereldmarkt in diamant controleerde via de diamantbeurs De Beers. 

De Oppenheimer diamant werd ontdekt in de Premier-mijn in Zuid-Afrika, waar in 1905 ook de grootste diamant ter wereld, de Cullinan, werd naar boven gehaald. Na de dood van Oppenheimer in 1995, is de diamant verschillende keren van eigenaar veranderd, en nu werd hij voor het eerst op een openbare veiling te koop aangeboden. Na 20 minuten van bieden tussen twee gegadigden, werd hij uiteindelijk afgehamerd op 57,54 miljoen dollar. De koper is niet bekend.

Het vorige record voor een blauwe diamant stond op naam van de "Blue moon of Josephine", een diamant van 12,03 karaat, die in november 2015 gekocht werd voor 48,4 miljoen dollar door een magnaat uit Hong Kong, Joseph Lau.

Gisteren werd er bij concurrent Sotheby's ook een record gevestigd, maar dan voor een roze diamant. De "Unique pink" haalde 31,56 miljoen dollar.

AFP or licensors

Meest gelezen