Brusselse musea pakken uit met 100 topstukken

41 Brusselse musea stellen vanaf vandaag honderd dagen lang honderd van hun topstukken tentoon. De bedoeling is om de unieke stukken, die vaak in de luwte blijven van de tijdelijke tentoonstellingen, de erkenning te geven die ze verdienen. De 100 Masterscampagne wordt extra in de verf gezet met onder meer een "museummarathon" en een "datingwebsite".
© KMSKB, Brussel / foto: J. Geleyns - Ro scan © MRBAB, Bruxelles / photo : J. Geleyns - Ro scan © RMFAB, Brussels / photo: J. Geleyns - Ro scan
Pygmalion van Delvaux

Onder de 100 meesterwerken zijn beroemde werken als "Het Rijk der lichten" van René Magritte en "De val van de opstandige engelen" van Bruegel, maar ook minder bekende werken zoals de eerste locomotief die op het Europese continent reed of een maansteen die werd meegebracht van de missie Apollo XI.

"Die unieke stukken blijven soms in de luwte, omdat de musea meer en meer geld, tijd en energie steken in de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen", klinkt het bij de Brusselse Museumraad. "De campagne 100 Masters wil hier wat aan doen en hen tot hun recht laten komen."

Om de campagne op gang te trekken is er vandaag een "museummarathon", waarbij een twintigtal Belgische en internationale bloggers in één dag zeventien Brusselse musea zullen bezoeken en daar telkens stilstaan bij een topstuk.

Maar er zijn ook speeddates, een familie- en volwassenenparcours, en rondleidingen. Vanaf vandaag kan iedereen op de "datingwebsite" 100masters.brussels zijn of haar favoriet leren kennen uit de lijst van 100 Brusselse topstukken. Elk meesterwerk stelt zich voor met een persoonlijk profiel en verleidt de bezoeker tot een afspraakje in het museum.

Alle informatie over de deelnemende musea vindt u op de datingwebsite. De 100 topstukken -die geselecteerd op basis van historische waarde, staat en zeldzaamheid- zijn nog tot en met 27 augustus te bewonderen.

Five modern masterpieces

Naar aanleiding van het project 100 Masters pakken de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in een originele tentoonstelling uit met het verhaal van vijf topstukken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst.

Salvador Dalí, Marcel Broodthaers, Francis Bacon, Paul Delvaux en Victor Servranckx gaan tijdens "Five modern masterpieces" in dialoog met een selectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van andere kunstenaars vertegenwoordigd in de musea.