Cocaïnebende en Nederlandse leverancier krijgen celstraffen tot 5 jaar

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft veertien leden van een internationale drugsbende veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar effectief. Eén man werd vrijgesproken. De mannen verhandelden op grote schaal cocaïne in Mechelen en Antwerpen en werden allen bevoorraad door een Rotterdammer en diens zoon.

De zaak kwam in het vizier van de speurders via een link met enkele witwaspraktijken. De bende werd ontmaskerd na uitgebreid telefonieonderzoek, waarbij achttien Belgische en zes Nederlandse telefoonnummers gedurende verschillende maanden werden afgetapt. Daaruit bleek dat vijf Mechelse en twee Antwerpse dealers uitgebreide contacten hadden met een Rotterdamse groothandelaar in cocaïne. Die man wordt ook gelinkt aan de drugsonderzoek in Sint-Niklaas, maar die zaak werd afgesplitst.

Gemiddeld twee keer per week liet de Rotterdammer zijn zoon of een andere medewerker cocaïne leveren in Antwerpen en Mechelen, en dit tussen januari 2015 en 8 juni 2015. Elke afname betrof 100 à 200 gram, wat erop wijst dat de bende vele kilo's cocaïne heeft verhandeld. "Er is duidelijk sprake van een criminele organisatie en dit blijkt onder meer uit de onderlinge afspraken over verkoop, de veelvuldige telefonische contacten tussen de beklaagden en de taakverdeling die was ontstaan", motiveerde de rechter het vonnis.

De Rotterdammer werd veroordeeld tot 4 jaar effectief en een fikse boete van 24.000 euro. De Belgische dealers, die elk hun eigen tak van de vereniging hadden, kregen 3 tot 5 jaar cel, al dan niet met gedeeltelijk uitstel. Voor de verkopers en andere medewerkers werden straffen van 15 maanden tot 3 jaar uitgesproken. Tegen een verdachte die verstek liet voor het proces, werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken.