Devriendt krijgt zegen van aandeelhouders Dexia

Op de algemene vergadering van restbank Dexia hebben de aandeelhouders de benoeming van Wouter Devriendt tot bestuurder goedgekeurd. Devriendt volgt CEO Karel De Boeck op. De raad van bestuur zal na afloop van de vergadering Devriendt aanstellen tot gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité.

Het groen licht van de Europese Centrale Bank voor de benoeming van Devriendt als CEO viel eerder deze week. Devriendt is momenteel bestuurder bij Belfius en adviseur van de regering in financiële zaken. Zo is hij is goed vertrouwd met het Dexia-dossier.

Devriendt is ook lid van de algemene raad van het Hellenic Financial Stability Fund, de instantie die de Griekse banken weer op de rails moet helpen. De Belg, geboren in 1967, was ruim 18 jaar actief in de internationale bankwereld, onder meer bij ABN Amro en Fortis.

Alle punten op de algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering die volgde, kregen groen licht met 99,99 procent van de stemmen. Dexia is voor ongeveer 95 procent in handen van de Belgische en de Franse staat.

De 66-jarige De Boeck heeft er een lange carrière opzitten in de bankwereld. Eerder was hij bijvoorbeeld bij de Generale Bank, ASLK, Fortis of ABN Amro aan de slag. Hij leidde Dexia sinds augustus 2012. Hij nam toen het roer over van de Fransman Pierre Mariani. De Boeck moest Dexia in rustiger vaarwater brengen. De bank is sinds eind 2011 in een 'geordende afwikkeling'. De staat nationaliseerde toen ook de Belgische bankpoot, het huidige Belfius. In oktober 2008 was er al een eerste redding door Frankrijk, België en Luxemburg.