Eerste egel van Vlaanderen uitgerust met een zendertje

In Genk heeft de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona) voor het eerst in Vlaanderen een zender aan een egel gehangen. Door dat te doen, hopen de natuurliefhebbers meer te weten te komen over de voedselbehoefte, trekgedrag of nachtelijke uitstappen van de egel.

Likona bestaat exact 25 jaar. De organisatie is opgedeeld in 12 werkgroepen, die allemaal onderzoek verrichten naar eigen interesses en specialisaties, zoals paddenstoelen, planten, vogels, bomen, enzovoort.

De allernieuwste werkgroep, MOVES genaamd (Methodes en Onderzoek voor de Versterking van Ecologische kennis van Soorten) werd pas in 2016 opgericht. Deze werkgroep wil nieuwe monitoringstechnieken zoals telemetrie, GPS-zenders en genetisch onderzoek beschikbaar maken voor een breder publiek. Met behulp van de nieuwste technieken hopen ze meer te weten te komen over het gedrag van soorten en over de voedselbehoefte, trekgedrag of nachtelijke uitstappen. Voor het eerst in Vlaanderen passen ze deze technieken nu ook toe bij egels.

In Genk is vandaag een egel uitgerust met een zender, zodat iedereen de bewegingen van het dier permanent op een scherm kan volgen. Volgend weekend, tijdens de festiviteiten naar aanleiding van 25 jaar Likona, zullen in het Provinciaal Natuurcentrum in Genk, nog meer egels worden "gezenderd". Het publiek kan daarbij helpen.