Franse politie heeft de buik vol van haat tegen politie

In Frankrijk hebben honderden politieagenten in verschillende steden betoogd tegen de haat tegen de politie. Tot de betogingen is opgeroepen door Alliance, de grootste politievakbond.

Frankrijk maakt een woelige week door. Gisteren is in verschillende steden betoogd tegen de nieuwe arbeidswet die de regering wil doorvoeren. Nogal wat Fransen vinden dat die nieuwe wet hun rechten beknot, en ook in het Franse parlement zijn de meningen verdeeld. Daarom wil de regering de wet erdoor sluizen via een decreet, waarbij het parlement kan worden omzeild. Nog voor de rest van de week wordt her en der actie gevoerd, ook gestaakt.

Vandaag was het de beurt aan de politie om de staat op te gaan. Veel agenten hebben het gevoel dat ze niet worden geapprecieerd. "Onze collega's kúnnen niet meer, met al die opdrachten van de laatste maanden", legt de nummer 2 van de politievakbond uit aan de krant Le Parisien. Hij verwijst onder meer naar de extra politie-inzet in Calais en de acties tegen het terrorisme. "Daarbij komen nu nog de betogingen en de geweldplegers in de rangen van de betogers. We hebben te maken met een stigmatisering van de politie in vakbondskringen."

De agenten zijn het beu dat ze nu zelf als doelwit worden beschouwd.

Voertuig in brand

In Parijs is een politievoertuig in brand gestoken in de buurt van de Place de la République. Mogelijk gaat het om een provocatie.

De lokale autoriteiten hadden een tegenbetoging van het collectief "Urgence, notre police assassine" ("Dringend, de politie moordt", nvdr.) verboden, net omwille van de politiebetoging in de buurt. Een 150 à 200 betogers waren toch komen opdagen, maar zijn door de politie van de Place de la République verdreven. Blijkbaar hebben sommigen hun woede gekoeld op een politievoertuig dat ze op hun pad kruisten. 

Twee politieagenten zijn ook gewond geraakt.