Gegijzeld schoolmeisje na ruim 2 jaar weer vrij in Nigeria

In het noordoosten van Nigeria is één van de 219 zogenoemde Chibok-meisjes teruggevonden die in april 2014 waren ontvoerd door de radicaal-islamitische terreurgroep Boko Haram. Het is het eerste Chibok-meisje dat uit de klauwen van Boko Haram is bevrijd.
Archieffoto

Amina Ali Nkeki is gevonden door Nigeriaanse soldaten in Sambisa-woud, in de buurt van de grens met Kameroen. Dat woud is een schuilplaats voor strijders van Boko Haram. Erg veel details over hoe het meisje is teruggevonden, zijn er nog niet. "Ze heeft een baby, maar ik weet niet of het een jongen of een meisje is", zegt een woordvoerder van de vereniging van ouders van de Chikbok-meisjes.

In elk geval is het meisje aangetroffen in een gebied dat door Boko Haram wordt gecontroleerd. Ze is al geïdentificeerd door haar ouders en wordt naar Maiduguri overgebracht, de hoofdstad van de deelstaat Borno.

Meer dan 2 jaar geleden ontvoerd

In april 2014 ontvoerde Boko Haram 276 schoolmeisjes uit een school in het stadje Chibok. In de uren vlak nadien konden 57 van hen ontsnappen, maar van de rest was sindsdien niets meer gehoord.

De ontvoering lokte heel wat internationaal protest uit en de toenmalige Nigeriaanse president Goodluck Jonathan werd verweten dat hij niet genoeg deed om de meisjes weer vrij te krijgen. Sinds het aantreden van de nieuwe president Muhammadu Buhari treedt het leger iets doortastender op tegen Boko Haram.