Gevangene die andere gevangene doodde, is aangehouden

De gedetineerde die ervan wordt verdacht een andere gedetineerde te hebben gedood in de gevangenis van Lantin, is aangehouden. Dat meldt de procureur des Konings van Luik. Het slachtoffer werd door zijn celgenoot meermaals gestoken met een plastic vork en hij werd ook geslagen met een stoel. Het incident komt er kort nadat de directie gewaarschuwd had dat de staking tot een "levensgevaarlijke situatie" leidt.
Nicolas Lambert

Dinsdagavond speelde zich een ernstig incident af in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Lantin. Twee celgenoten kregen het met elkaar aan de stok, en één van hen is dood teruggevonden in zijn bed. Volgens het parket van Luik ging het om een zeer gewelddadige vechtpartij, waarbij het slachtoffer verschillende keren werd gestoken met een plastic vork. Hij werd ook meermaals geslagen met een stoel.

Een onderzoeksrechter, een wetsdokter, de gerechtelijke politie en het politielaboratorium kwamen ter plaatse. De dader is een geradicaliseerde moslim, zegt het parket, maar het is onduidelijk of de ruzie ook met radicalisering te maken had. In de loop van de dag is hij verhoord en aangehouden, zo meldt Philippe Dulieu, de procureur des Konings van Luik. De verdachtr is opnieuw in de psychiatrische afdeling van de gevangenis opgesloten.

"Een levensgevaarlijke situatie"

De gevangenisdirecteur van Lantin, Marc Brisy, zei afgelopen weekend in de Franstalige krant La Meuse bezorgd te zijn over de levensomstandigheden van de gevangenen nu de cipiers al drie weken staken. "We verkeren echt in een levensgevaarlijke situatie", zo zei hij.

Voor de duidelijkheid: beide gevangenen, allebei met psychiatrische problemen, hadden recent nog hun psychiater gezien én bleven ook medicatie krijgen. Het is niet zo dat ze slachtoffer waren van verwaarlozing binnen de gevangenismuren.

Desondanks is de situatie in de gevangenis van Lantin, in de buurt van Luik, schrijnend. Gisteren nog verspreidde het Waalse parlementslid Alain Onkelinx foto's vanuit de instelling. Daarop te zien: een binnenplein vol afval, waardoor het er zou wemelen van de ratten, vernielde cellen of zwartgeblakerde deuren. "Apocalyptische toestanden", noemde Onkelinx het.

Intussen gaat de staking van de cipiers in Brussel en Wallonië haar vierde week in.

"Diep bedroefd"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) drukt in een kort persbericht zijn medeleven uit met de nabestaanden van het slachtoffer. De minister laat weten "diep bedroefd" te zijn door het voorval. Hij gaat niet dieper in op de omstandigheden ervan.