Grote fontein Afrikamuseum spuit weer 18 meter hoog

De totaalrenovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren zit volledig op schema. Vice-eersteminister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, mocht de gerenoveerde grote fontein vanmorgen opnieuw in werking stellen.
Archieffoto

Alles verloopt volgens plan bij de renovatie. Het museumgebouw wordt afgewerkt tegen eind 2016. Het ontvangstpaviljoen zal klaar zijn in maart 2017 en vervolgens zal het KMMA feestelijk heropend worden in oktober 2017. Ook het totale kostenplaatje van 66,5 miljoen euro wordt gerespecteerd.

Het opnieuw in gebruik nemen van de gerenoveerde grote fonteinvijver in het park van Tervuren is een belangrijke stap in dat proces. De fontein zelf spuit tot achttien meter hoog en doet dat in de vorm van een Franse lelie. "Het is vooral symbolisch. Voor mij is het de openingssymfonie van het laatste anderhalf jaar van de werken. We zitten helemaal in de timing en we zullen ons target halen", zegt Guido Gryseels, directeur van het Afrikamuseum.

Restauratie museumgebouw op koers

Intussen is een aanzienlijk stuk van de buitenschil van het museumgebouw gerestaureerd en gerenoveerd en zijn ook de tentoonstellingszalen in een graad van afwerking. Daarnaast is de nieuwe ondergrondse verbinding tussen het ontvangstpaviljoen en het museumgebouw nu helemaal dicht en zijn de pleisterwerken afgerond.

"Het is uniek dat we een historisch gebouw kunnen renoveren met de modernste technieken en de meest energiezuinige normen. Het wordt het meest energiezuinige museum van België", verklaart Gryseels.