Huts over aankoop Rubens: "Rationaliteit verdween, emotie nam het over"

Fernand Huts was oorspronkelijk niet van plan om zoveel te bieden voor de penseeltekening van Pieter Paul Rubens die begin deze maand is geveild. Dat heeft hij gezegd in "Van Gils & Gasten". "Maar op een bepaald moment verdwijnt de rationaliteit en neemt de emotie het over."

Begin deze maand werd een unieke penseeltekening geveild waarvan men nog maar pas weet dat die afkomstig is van de hand van Pieter Paul Rubens. Voor de start van de veiling werd gesproken van een richtprijs tussen de 300.000 en 500.000 euro. Een bedrag dat uiteindelijk ruim werd overtroffen. In totaal werd er 670.000 euro voor neergeteld.

De koper bleek Fernand Huts te zijn, de topman van Katoen Natie. "Het was niet het plan dat ik er zoveel voor zou betalen", zegt hij vanavond in "Van Gils & Gasten". "Ik was erg gelukkig toen ik hoorde dat het werk op het Topstukkendecreet werd geplaatst. Dat betekent dat de tekening Vlaanderen niet mag verlaten, tenzij onder bepaalde voorwaarden. Daardoor vielen al heel wat geïnteresseerde buitenlandse kopers af, dacht ik."

Waar de topman dacht dat hij het werk "voor een prikje" zou kunnen kopen, kwam hij toch bedrogen uit. Een van de andere kandidaten bleek namelijk het Metropolitan Museum in New York te zijn. "Maar bij musea hebben ze limieten, een ondernemer mag gek blijven doen", klinkt het al lachend.

Spannend was het hoe dan ook. "Ik heb zelf meegedaan aan de veiling. Zoiets durf je niet aan iemand anders te geven. Maar ik zat in het buitenland en dus moest alles per telefoon gebeuren. In het begin gaat dat allemaal rationeel, maar na een tijd neemt de emotie het over."

"Na de aankoop ben ik naar beneden gegaan en heb ik het tegen mijn vrouw gezegd. Zij had eerder wel al eens de opmerking gemaakt dat het interessant was, maar ik had haar niet ingelicht tot na de veiling. Nadien hebben we een fles champagne opengetrokken."

Hoe dan ook blijft de tekening in Vlaanderen en zal het grote publiek het werk af en toe kunnen zien. "Dat ga ik overlaten aan musea die het voor een beperkte tijd en in de juiste omstandigheden zullen inzetten in tentoonstellingen."

Ook eigenaar van werk Jan Cornelisz Vermeyen?

Vanaf juni organiseert Huts in het Caermersklooster in Gent een tentoonstelling over de economische ontwikkeling in Vlaamse steden, gekoppeld aan de kunst van die tijd. Daar zal onder meer een werk te zien zijn van Jan Cornelisz Vermeyen, dat onlangs voor 2,4 miljoen werd verkocht.

Omdat één plus één wel eens vaker twee is, vraagt presentator Lieven Van Gils toch maar even of Huts ook van dat werk de eigenaar is. "Het gaat tentoongesteld worden in het Caermersklooster en daar zal dan bijstaan wie de eigenaar is", besloot de topman mysterieus.

Het zou alleszins goed kunnen dat Huts de eigenaar is, want de man gaf begin dit jaar aan 8 miljoen euro te willen investeren in cultuur.