Kunsthumaniora Sint-Lukas en kunstenaar Jan De Cock krijgen toch subsidies

De Vlaamse Gemeenschapscommissie geeft dit en volgend schooljaar 250.000 euro huursubsidie aan de kunsthumaniora Sint-Lukas, die tijdelijk haar intrek nam bij kunstenaar Jan De Cock. Hiermee kan de school een marktconforme huur betalen, melden de Brusselse media bruzz.be. De Cock en zijn Brussels Art Institute zijn daarmee voorlopig gered.

Sinds het gebouw van kunsthumaniora Sint-Lukas in de Schaarbeekse Groenstraat in 2014 wordt verbouwd, vond de school tijdelijk onderdak in de ateliers van ex-leerling Jan De Cock. De afspraak was dat Sint-Lukas drie jaar zou blijven en alleen kosten van verwarming en elektriciteit zou betalen, 75.000 euro.

Daarvoor rekende kunstenaar De Cock en zijn Brussels Art Institute wel op subsidies, maar die bleken er eind 2015 dan niet te komen. Een streep door de rekening van de kunstenaar, die een ferme lening was aangegaan. De Cock stelde in een tegenreactie zijn pand, inclusief de kunstwerken te koop.

"Evidente oplossing"

Ondertussen heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie beslist om voor dit en volgend schooljaar 250.000 euro huursubsidies te geven. "Het is een evidente oplossing. De eigenaar heeft veel werken laten uitvoeren om de gebouwen geschikt te maken voor ons: klaslokalen, aangepast sanitair, een refter."

"Nu hij zelf in de problemen zit, is het maar normaal dat wij, bovenop de verbruikskosten, een marktconforme huur betalen. Aangezien onze eigen middelen helemaal naar onze verbouwingswerken gaan, hebben we huursubsidies gevraagd", vertelt Paul Corthouts, voorzitter van Sint-Lukas, aan bruzz.be.