Nokia keert terug naar smartphones

Binnenkort zullen er opnieuw mobiele telefoons met de merknaam Nokia in de rekken liggen. Twee jaar geleden verkocht het Finse concern de afdeling mobiele telefoons aan het Amerikaanse IT-bedrijf Microsoft.

Een decennium geleden domineerde het meer dan een eeuw oude Finse bedrijf Nokia de markt van mobiele telefoons, maar de opkomst van smartphones deed het bedrijf afkalven. Twee jaar geleden stapte Nokia dan uit die markt door de verkoop van de telefoonafdeling aan Microsoft.

Het Finse bedrijf HMD Global Oy heeft nu een akkoord met Nokia om de merknaam onder licentie te mogen gebruiken op smartphones. Het gaat om een initiatief van enkele vroegere managers van Nokia die nadien zijn overgestapt naar Microsoft. Die hebben nu 500 miljoen dollar opgehaald bij investeerders om opnieuw Nokia-telefoons op de markt te brengen.

Nokia zelf investeert niet in het initiatief, maar zal wel een vergoeding krijgen voor het gebruik van de merknaam en intellectuele eigendom door HMD Global. Nokia riskeert dus niets, maar kan wel mee profiteren als er smartphones onder zijn naam verkocht worden. 

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er wereldwijd 334 miljoen smartphones verkocht. Die markt wordt gedomineerd door het Zuid-Koreaanse concern Samsung (met een marktaandeel van 24,5%), het Amerikaanse IT-bedrijf Apple (15,3%) en Huawei (8,2%) uit China. De nieuwe Nokia's zullen werken met Android, het mobiele besturingssysteem van Google, en zullen geproduceerd worden door het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat in China ook iPhones voor Apple maakt. Er zullen ook tablets onder de naam Nokia op de markt komen.

Foxconnn koopt goedkope gsm's van Microsoft

Net vandaag is bekendgemaakt dat de Amerikaanse groep Microsoft zijn gewone productieafdeling voor goedkopere mobiele telefoons voor 350 miljoen dollar verkocht aan Foxconn en HMD Global. Het gaat om 4.500 werknemers en een fabriek in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Sinds de overname van de mobiele telefoons van Nokia twee jaar geleden heeft Microsoft niet veel plezier beleefd aan die afdeling. In totaal betaalde Microsoft 9,5 miljard dollar voor die afdeling. Microsoft mocht de merknaam Nokia twee jaar lang gebruiken, maar is daar al eerder mee gestopt. Het grootste deel van het overnamebedrag is afgeschreven.