Parket vindt testament van Abrini op computer

Het parket bevestigt dat het het testament van terreurverdachte Mohammed Abrini heeft gevonden. Dat testament stond op een laptop die bij een zoekactie is gevonden. Abrini is de enige nog overlevende dader van de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Abrini bleef volhouden dat zijn rol bij de aanslagen in Brussel beperkt was, maar het gevonden testament zou nu het tegendeel bewijzen.

Mohammed Abrini is vermoedelijk de derde terrorist van de aanslagen in Zaventem, de "man met het hoedje", en hij wordt ook beschuldigd van het voorbereiden van de aanslagen in Parijs.

Het blijkt nu dat hij een "testament" heeft opgemaakt op zijn computer, die teruggevonden is door een politieagent in een vuilnisbak kortbij het appartement vanwaar de terroristen op 22 maart naar de luchthaven van Zaventem zijn vertrokken. Abrini zou getracht hebben het document te wissen, maar het zou nog in de prullenbak van de computer gezeten hebben.

De tekst zou van 2 februari dateren en Abrini zou er de aanslagen van 13 november in de Franse hoofsdtad duidelijk goed in keuren. Hij zegt als martelaar te willen sterven, volgens de Franse nieuwszender BFMTV.

De man legt uit dat hij zich in de godsdienst heeft gestort door de dood van zijn broer in Syrië tijdens een zelfmoordaanslag in juli 2014. Na wat onderzoek vond hij het snel legitiem lid te worden van terreurorganisatie IS, zegt BFMTV. Hij zou ook de vermoedelijke daders van de aanslagen van Parijs "helden" noemen en zijn moeder om vergiffenis vragen. Hij belooft dat hij haar samen met zijn broer zal verwelkomen in het paradijs.

Abrini heeft tegenover de onderzoeksrechter geprobeerd om zijn rol te minimaliseren door te zeggen dat hij "nog geen vlieg kwaad zou doen", en hij schoof de schuld af op zijn kompanen die bij de aanslagen zijn omgekomen. Het nu gevonden testament zou echter het tegendeel bewijzen.