Portugal leefde vier dagen lang op groene stroom

Vorige week werden alle elektriciteitsbehoeften van Portugal 107 uur lang gedekt door enkel groene stroom. Ook Denemarken en Duitsland hebben onlangs dagen met enkel groene stroom gekend. Energiebedrijven zien daar een trend in, maar het Iberisch schiereiland is bijzonder geschikt voor zonne- en windenergie.

De Britse krant The Guardian meldt dat Portugal in 2013 slechts 23% van zijn stroom uit wind-, zonne- of waterenergie haalde. Vorig jaar is dat aandeel gestegen tot 48%.

Uit analyse van gegevens blijkt dat begin deze maand het Iberische land zelfs vier dagen lang enkel hernieuwbare energie verbruikt heeft. Dat gebeurde tussen zaterdag 7 mei om 6.45 uur tot 17.45 uur op 11 mei. Al die tijd werd alle verbruikte stroom in Portugal opgewekt door wind, de zon of door waterkrachtcentrales.

Het zwaar door de crisis getroffen Portugal heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in hernieuwbare energie. In die mate zelfs dat het land overweegt om -net zoals buurland Spanje- groene stroom uit te voeren naar andere Europese landen. Het overwegend zonovergoten zuiden van het Iberisch schiereiland is goed geplaatst voor de productie van zonne- en windenergie. Anders dan hier gebeurt dat veelal niet door zonnepanelen op de daken, maar door grote installaties van zonnepanelen of windturbines in afgelegen gebieden.

Een groene stroomgolf doorheen Europa?

Vorig jaar is het aandeel van hernieuwbare stroom in Portugal gegroeid naar 48% van alle behoeften. De rest komt uit kerncentrales en centrales met fossiele brandstoffen. Dat is indrukwekkend tegen de achtergrond van de zware besparingen en de crisis in Portugal.

Overigens is Portugal niet het enige land dat fors inzet op groene stroom. Ook buurland Spanje is een koploper in wind- en zonneënergie, maar dat heeft wel een grotere industrie en steunt nog veel op kerncentrales en fossiele brandstoffen.

Vorige zondag kon Duitsland bijna een dag lang enkel voort op hernieuwbare energie. Daardoor waren de prijzen voor stroom op enkele uren van die dat zelfs negatief. Met andere woorden: klanten werden betaald om stroom te gebruiken.

Vorig jaar heeft Denemarken -dat vooral inzet op windturbines- ook al enkele dagen enkel daarop gedraaid. Denemarken, Duitsland en Spanje zijn koplopers inzake investeringen in duurzame energie in Europa. Vorig jaar volstond windenergie voor 42% van alle stroombehoeften in Denemarken tegenover 20% in Spanje, 13% in Duitsland en 11% in Groot-Brittannië. Dat laatste land schreef maandag geschiedenis. Voor het eerst in meer dan een eeuw was het land voor zijn stroomproductie niet afhankelijk van steenkool. De Britse overheid wil het gebruik van steenkool voor het opwekken van stroom tegen 2025 overbodig maken.

Nu is niet elk land in Europa erg geschikt voor zonnepanelen, waterkracht of windenergie, maar volgens de producenten van groene stroom kan Europa mits het bouwen van hogespanningslijnen, een hervorming van de energiemarkt en politieke wil de volgende jaren meer dan 15% van alle stroom opwekken via windenergie en dan spreken we nog niet over andere vormen van hernieuwbare energie. Op die manier wordt ook de afhankelijkheid van energievoorziening door instabiele leveranciers zoals het Midden-Oosten of Rusland verkleind.

Meest gelezen