Sanders blijft in race "tot laatste stem geteld is"

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Oregon gewonnen. Hillary Clinton won dan weer nipt in de staat Kentucky. Sanders laat intussen weten dat hij in de race naar het Witte Huis blijft "tot de allerlaatste stem geteld is".

Bernie Sanders haalde 53,5 procent van de stemmen binnen in Oregon en won daarmee overtuigend van Hillary Clinton, die 46,5 procent van de stemmen kreeg. Het levert de senator 28 afgevaardigden voor de partijconventie op tegen 24 voor de vroegere minister van Buitenlandse Zaken. In de Amerikaanse staat Kentucky wipte Clinton dan weer nipt over Sanders. Met bijna alle stemmen geteld heeft Clinton met een half procent, zo'n 2.000 stemmen, voorsprong op haar rivaal.

De overwinning van Bernie Sanders in Oregon verandert wel niets aan de grote voorsprong van Hillary Clinton in de strijd om de nominatie bij de Democraten. Clinton verzamelde tot nog toe 1.767 afgevaardigden op en 524 "supergedelegeerden", tegenover 1.488 afgevaardigden en 40 "supergedelegeerden" voor Sanders.

Het is voor Sanders wellicht onmogelijk om de voorverkiezingen nog te winnen, maar ondanks zijn achterstand gooit Sanders de handdoek niet in de ring. Tijdens een bijeenkomst in Californië zei Sanders dat hij van buitenaf druk voelt om op te geven, maar "dat hij in de race blijft tot de allerlaatste stem geteld is". Hij wil op die manier druk blijven uitoefenen op de politieke agenda van Clinton. Door niet op te geven kan hij wegen op de beloftes die Clinton tijdens haar campagne deed en kan hij haar beleid meer naar de linkerkant duwen.

Ondertussen bij de Republikeinen

Bij de Republikeinen haalde Donald Trump beide staten binnen. Dat is weinig verrassend, aangezien Trump de enige Republikeinse kandidaat is die overblijft in de race naar het Witte Huis. Trump liet overigens verstaan dat hij als president rechtstreeks wil praten met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, om hem ervan te overtuigen zijn kernprogramma te stoppen. Hoe hij dat zou doen, wilde Trump niet zeggen, maar zijn aanpak zou een grote ommezwaai betekenen in de Amerikaanse benadering van het geïsoleerde communistische land.